Az ITM szerint csak Karácsony aláírása kell ahhoz, hogy a BKV megkapja a 12 milliárdot

Budapest
2021 november 24., 09:48
comments 9

Az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-n keresztül kiadott közleményben üzent a fővárosnak, miután Karácsony Gergely főpolgármester nemrég azt követelte a kormánytól, hogy fizesse ki a BKV-nak járó 12 milliárd forintot a központi költségvetésből.

Az ITM közleménye szerint „minimális együttműködési hajlandóság esetén már hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna a budapesti tömegközlekedés idei finanszírozásának ügyét” a főváros. A hivatalos közleményben aztán úgy fogalmaznak: „Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot. A könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet. A megoldás kulcsa a fővárosi vezetés kezében van, a helyzet mielőbbi rendezésének felelőssége így Karácsony Gergelyt terheli.”

A közlemény szerint „a kérdés megoldásának kulcsa még mindig a főpolgármester kezében van”, és „a kifizetés feltétele az aláírás”. Vagyis az ITM szerint Karácsonynak csak alá kellene írnia a támogatás kifizetését megalapozó szerződést.

Karácsony Gergely ezzel egyidőben Facebookon azt írta, „nem a kormány támogatja a fővárost, hanem a főváros a kormányt”, és „nem elég, hogy a fővárosban befizetett adók 98 százalékát elvonják, még a fővárosi önkormányzatnak a saját bevételeiből is fizetnie kell a kormánynak, így valósult meg az a korábban elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy mára a főváros nettó befizetője lett a költségvetésnek”.

A főpolgármester szerint „két év alatt szisztematikusan kifosztották Budapestet”, majd felsorolta, hogy

  • elvonták a gépjárműadót,
  • négyszeresére, 37 milliárd forintra emelték a szolidaritási hozzájárulást,
  • 80 milliárd forint iparűzési adót vontak el a Fővárostól és a kerületektől,
  • értelmetlen vízi közműadóval igyekeznek tönkretenni az ivóvízellátást,
  • pazarló állami kukaholdinggal a szemétszállítást,
  • a kedvezményes hitelfelvételek blokkolásával akadályozzák a járműbeszerzést.

Karácsony szerint „most épp a közösségi közlekedést akarják ellehetetleníteni azzal, hogy a költségvetési törvényben a Budapestnek járó 12 milliárd forintot visszatartják”, és „a kormány bünteti a budapestieket, mert a fővárosiak masszív többsége nem vevő a gyűlöletkampányaikra, és tisztán látják, hogy a NER hogyan lopta szét 11 év alatt az országot, hogyan rohasztották le az oktatást és az egészségügyi rendszert”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.