Benkő honvédelmi miniszter egy béna Wikipedia-oldalról vette, hogy a magyar nép 163 csatában volt érintett, amiből 90-et megnyert

Történelem
2021 november 24., 15:26
comments 16

Nem kis meglepetést okozott Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy keddi, Várpalotán tartott lakossági fórumon, amikor az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy

“A történelem során a magyar nép 163 ütközetben, csatában, forradalomban volt érintett, ezek közül 90-et megnyert. Ez is bizonyítja, hogy vannak értékeink, van mit védeni. Korszerű hadseregre van szükség, elkötelezett katonákkal.”

Lenthár Balázs történész gyakorlott forráskutatóként hamar megtalálta, hogy Benkő honnan vette ezt a kapásból igen gyanúsan hangzó statisztikát:

a “Magyarország háborúinak listája” című Wikipedia-oldalról.

Wikipedia-oldalt komolyan forrásnak használni eleve bátor dolog, ez ráadásul már első pillantásra is minimum gyanús oldal. Annyira, hogy rögtön a címe alatt ez a figyelmeztetés olvasható:

“Ez a szócikk szaklektorálásra, tartalmi javításokra szorul. Ennek a szócikknek mind a tényszerűsége, mind a semlegessége vitatott.”

Nem véletlenül.

Eleve zavaros, hogy miket is számolt össze a szócikk szerzője. A címében a háborúk listáját ígéri, de a szövegében már “katonai konfliktusokról” értekezik, ami egészen más kategória. Maga a lényeg, vagyis a táblázatos lista tartalmaz háborúkat, de egyes csatákat is, “sőt, hogy bonyolítsuk a helyzetet, olykor egy háborúból önkényesen kiragadott összecsapást tüntet csak fel” - magyarázta Lenthár.

És tényleg. Magyar győzelemként szerepel például a felsorolásban az 1552-es egri diadal

“Csakhogy 1552-ben nem csak Egert ostromolta meg a török sereg, hanem egy sor másik várat is, annyi különbséggel, hogy ezeknél sikerrel járt (Temesvár, Szolnok, Drégely, Veszprém, satöbbi), sőt, még egy nyílt mezei csatában is legyőzte az egyesült keresztény hadakat. (Ez a válasz egyébként arra, hogy miért nem próbálták a Habsburgok felmenteni Egert). ”

- idézte fel Lenthár Balázs.

A történész szerint “az 1552. évi török hadjáratra tehát nehezen mondaná rá az ember, hogy egyértelmű magyar győzelemmel zárult, függetlenül Dobóék megkérdőjelezhetetlen sikerétől.”

De ez még nem minden. A kifejezetten félrevezető listában olyan is előfordul, hogy a szerző egy tételnek vesz több fegyveres konfliktust. “Például a kalandozó hadjáratok névre hallgató rubrika vagy félszáz egymástól független hadi vállalkozást takar, ahogy az egy tömbként kezelt napóleoni háborúk is több háborúból tevődött össze.”

Ha lehet, még zavarosabb, hogy az önkényesen 163 elemű felsorolásban Lenthár számítása szerint nagyjából 40 olyan konfliktus szerepel, közülük sok magyar győzelemként

“amit részben, vagy teljes egészében önmagunk ellen vívtunk (trónviszályok, belháborúk, felkelések, etc.), és ezekben az esetekben a győzelemnek (gondoljunk például a Dózsa-féle ribillió szétkergetésére), hogy úgy mondjam, viszonylag alacsony a sportértéke."

Valóban, magyar győzelemként könyvelte el a kreatív szerző például

  • Azt, hogy Orseolo Péter majd I. András legyőzte a Vata-féle pogánylázadás magyarjait
  • Az 1061-es pogánylázadás leverését, ahol szintén magyarok harcoltak magyarokkal, magyar területen
  • A trónviszályt III. István és nagybátyjai, II. László és IV. István között, vagyis ennek a végén III. István győzelmét
  • És azt is, amikor Imre leverte II. Andrást

És a sort még hosszan folytathatnánk.

Az már csak hab a dobtáron, hogy a Leningrádban végzett, oroszul felsőfokon beszélő, katonai karrierje első 15 évét a kommunista Néphadseregben leszolgáló Benkő miniszter a félrevezető kamuadatok ismertetése mellett például azon sóhajtozott, hogy 89-ben bezzeg még 155 ezres volt a hadsereg létszáma, ami 2007-re - ennél vajon miért nem volt frissebb adata? - 24 ezer alá csökkent.

És hogy ez mennyire nem alaptalan kommunistázás: a Benkő-féle 90 győzelem között ott szerepel a magyar néphadsereg emlékezetes csehszlovákiai diadala, amikor a Szovjetunió csatlósaként 1968-ben Benkő kollégái segítettek leverni a prágai tavaszt.

Az inkább az aranyos vicc kategóriába tartozik, hogy a 90 magyar győzelembe az iraki háborút is beleszámolták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.