Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte az 5-11 évesek oltását a Pfizer vakcinájával

járvány
2021 november 25., 12:30

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte és javasolja a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának használatát az 5-11 éves korosztálynál is. Az EMA bejelentése szerint a 12 év alattiak esetében a vakcina adagja kevesebb, pontosan harmad annyi lesz, mint amit a 12 év felettieknél alkalmaznak.

photo_camera Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

A vakcina hatékonyságát közel 2000 olyan 5 és 11 év közötti gyereknél vizsgálták, akiknél nem volt jele korábbi fertőzésnek. A teszteken részt vett gyerekek egy része a Pfizer vakcináját, egy része pedig placebót kapott. Az oltóanyagot kapott 1 305 gyerek közül három fertőződött meg koronavírussal, míg a placebót kapott 663 gyerek közül 16.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat szerint a vakcina 90,7 százalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést. Az EMA ehhez hozzátette, hogy a valódi arány 67,7 és 98,3 százalék között lehet.

Az EMA vizsgálatai szerint a Pfizer vakcinájának előnyei az 5-11 éves gyerekek esetében – ahogy az eddigi vizsgálatok szerint a 12 év felettiek esetében is – meghaladják a kockázatokat.

Gulyás Gergely a november 11-i kormányinfón azt mondta, ha az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja, akkor Magyarországon is olthatják majd az 5-11 év közötti gyerekeket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy „bármelyik vakcinával, melyre uniós vagy magyar engedélyt adtak ki”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.