Csehországban 30 napos szükségállapot jön

járvány
2021 november 25., 16:19
comments 1

Csehországban éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány – jelentette be Andrej Babiš miniszterelnök a kormányülés szünetében.

photo_camera Fotó: Joe Klamar/AFP

A kormányfő a szükségállapot kihirdetését egyrészt a kórházakban kezelt koronavírusos betegek egyre növekvő számával indokolta. „A betegek növekvő száma egyre nagyobb problémát okoz a kórházakban” – mondta Babiš. Másfelől a kormány rendkívüli ülésén új óvintézkedésekről is dönt, amiket szükségállapot nélkül nem lehetne bevezetni – mondta Babiš.

A kormány döntése alapján, amelyet Andrej Babis és Adam Vojtech egészségügyi miniszter ismertetett a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón, péntektől kezdve Csehországban este tíztől reggel ötig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok. A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóegységek, és ételt csak elvitelre adhatnak majd ki. Minden közterületen tilos lesz az alkoholfogyasztás.

Betiltották a karácsonyi vásárok, piacok megrendezését is, a karácsonyfák és a halak árusításának kivételével. Az egész évben üzemelő vásárok, piacok azonban továbbra is nyitva maradnak.

A kulturális és sportrendezvényeket ezentúl legfeljebb ezer személy tekintheti meg, másféle rendezvényeken - társasági összejövetelek, bálok - a résztvevők maximális számát száz főben korlátozták. A temetéseken való részvétel nincs korlátozva.

A tömeges rendezvények résztvevőinek kötelezően be kell mutatniuk a Covid-19 elleni oltás felvételéről szóló igazolást, illetve, hogy a betegségen hat hónapnál nem régebben átestek.

„Az intézkedések célja minél inkább megfékezni a koronavírus-járvány terjedését" - szögezte le Adam Vojtech.

Cseh médiajelentések szerint a helyzet leginkább a morvaországi régiókban súlyos. Csütörtökön egy brünni kórházból például 19 beteget vittek Prágába, mert Brünnben már nincs nekik hely. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.