Daniel pátriárka, a román ortodox egyház feje is beoltatta magát végre

járvány
2021 november 25., 08:11

Újságírók november 24-én, a parlamentben kérdezték meg Daniel pátriárkát, a romániai ortodox egyházfőt, hogy beoltották-e koronavírus ellen. Igennel válaszolt, de azt nem mondta meg, hogy melyik védőoltást kapta, arra hivatkozva, hogy ez bizalmas adat. Arra a kérdésre, hogy mit üzen a pópáknak, azt mondta: „Minden hívő kövesse az orvosok tanácsát” - írja a Transindex.

Daniel pátriárka
photo_camera Daniel pátriárka Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Utóbbi kérdéssel nyilván arra utaltak, hogy az ortodox papok között sokan oltásellenesek, többek közt olyan nagy befolyással bíró elöljárók is, mint Ambroziu és Teodosie érsek. Ambrozie októberben például azt mondta, hogy azért ne vegyék fel az emberek a védőoltást, mert lejártak.

Pedig tavaly év végén látványosan megugrott Romániában az oltási kedv, miután a Román Ortodox Egyház is nyíltan kiállt a védőoltások mellett, és kampányolni kezdtek a fontossága mellett. Ennek ellenére továbbra is nagyon alacsony az átoltottság az országban, még az 50 százalékot sem éri el. De nem csak a románok nem akarnak oltakozni, a magyar többségű romániai megyékben még el is marad az átoltottság az országos átlagtól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.