Ferenc pápa szentté nyilvánított egy holland papot, aki egy náci koncentrációs táborban halt meg

vallás
2021 november 25., 14:31
comments 1

Ferenc pápa szentté nyilvánította Titus Brandsma holland papot, aki egy náci koncentrációs táborban vesztette életét 1942-ben.

Brandsma a karmelita rend tagjaként már a második világháború és Hollandia 1940-es megszállása előtt szót emelt a náci ideológia ellen, a háború alatt pedig nyíltan bírálta a zsidótörvényt.

A papot 1942-ben tartóztatták le, előbb holland börtönbe zárták, majd a München melletti Dachau koncentrációs táborba szállították, ahol biológiai kísérleteknek vetették alá, 61 évesen pedig egy halálos injekcióval megölték. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.