Ukrajnában leleplezték az orosz titkosszolgálatok több mint 20 ezer hamis fiókkal rendelkező botfarmját

november 25., csütörtök 15:25
2

Az ukrán rendvédelmi szervek lelepleztek az ország déli részén lévő Herszon megyében egy több mint 20 ezer hamis fiókkal rendelkező botfarmot, amit az orosz titkosszolgálatok megrendelésére építettek ki – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A közlemény szerint a kiberbűnözők speciális információs műveleteket hajtottak végre annak érdekében, hogy zavart keltsenek Ukrajna társadalmi-politikai életében. „Felforgató tevékenység céljából több mint 20 ezer hamis fiókot hoztak létre a közösségi hálózatokon, fórumokon és népszerű üzenetküldő portálokon. Névtelen profilokon keresztül dezinformációkat terjesztettek az ország belső helyzetéről. Az elkövetők ezenfelül a régióban lévő infrastrukturális létesítmények elleni bombariadókról küldtek szét hamis üzeneteket” – közölte az SZBU.

A nyomozás során kiderült, hogy több helyi lakos is részt vett a botfarm működtetésében. A szükséges berendezéseket a lakóhelyükön telepítették, és speciális telekommunikációs eszközöket használtak a fiókjaik álcázására. Az orosz főnökeiktől Ukrajnában betiltott oroszországi fizetési rendszereken keresztül kapták meg a pénzt munkájukért.

Illusztráció: Alexey Filippov/Sputnik via AFP

A házkutatásokon a rendfenntartók több mint 3000 SIM-kártyát és illegális cselekményekre utaló jeleket tartalmazó számítógépes berendezést találtak.

A büntetőeljárás keretében a megfelelő igazságügyi szakértői vizsgálatok, a kihallgatások és a bűncselekmény elkövetésében érintett valamennyi személy büntetőjogi felelősségre vonását célzó egyéb nyomozati cselekmények jelenleg még folyamatban vannak – közölte a biztonsági szolgálat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt