Globális sztrájkot szerveznek az Amazon dolgozói a Black Fridayre

külföld
2021 november 26., 17:40
comments 4

22 országban, köztük az USA-ban, Kanadában, Brazíliában, az Egyesült Királyságban és az EU több országában is sztrájkot szerveznek az Amazon dolgozói a négynapos Black Friday ideje alatt. A megmozdulásokat a Make Amazon Pay nevű csoport fogja össze.

A dolgozók azt követelik, hogy a gigavállalat fizessen tisztességes bért az alkalmazottainak, hagyja, hogy a dolgozók szakszervezetekbe lépjenek be, és kötelezze el magát a fenntarthatóság mellett. Biztonságos munkakörülményeket, több fizetett betegszabadságot szeretnének, és azt, hogy a vállalat fizesse be rendesen az adóit.

A német Verdi szakszervezet a raktári dolgozókat hívja sztrájkba, Olaszországban pedig azt tervezik a dolgozók, hogy blokád alá veszik az Amazon raktárait és teherautóit, valamint több ezer sofőrjük is sztrájkolni fog pénteken. Franciaországban is a raktári dolgozók terveznek sztrájkot.

Ahogy ebben a korábbi cikkünkben írtuk, az Amazon híres arról, hogy válogatott és viszonylag agresszív stratégiákkal próbálja megakadályozni dolgozói érdekképviseleti szerveződését, ami az üzemek teleplakátolásától és külön honlapok felállításától a dolgozók megfigyeléséig és fenyegetéséig, adott esetben pedig kirúgásáig terjed. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.