WHO: Para az új variáns

járvány
2021 november 26., 18:31
comments 15
  • Néhány napja a koronavírus új variánsát azonosították Dél-Afrikában.
  • Ilyen gyakran előfordul, de a most felbukkant variáns mégis azonnal felkeltette a tudósok érdeklődését és aggodalmát.
  • Hogy miért? Mert különösen sok mutációt azonosítottak rajta. Csak a tüskefehérjéjén, amivel az emberi sejtekhez csatlakozik, 32 módosulást figyeltek meg.
  • A mutációk egy része kimondottan azokat a területeket érinti, amik nagyban befolyásolják a vírus fertőzőképességét, illetve azt, hogy mennyire képes kijátszani a szervezet immunválaszát.
  • Péntek este a WHO aggodalomra okot adónak nevezte az új variánst, aminek az omikron nevet adták. Közleményük szerint az előzetes bizonyítékok alapján az omikron-variáns esetében nagyobb az újrafertőződés veszélye, mint a többinél.

Az, hogy az omikron-variáns a súlyosabb besorolást kapta, azt jelenti, hogy

  • gyorsabban terjed,
  • új típusú klinikai tüneteket okozhat,
  • csökkenti a közegészségügyi intézkedések, a vakcinák vagy a betegség kezelési módszereinek hatékonyságát.

Hogy miért tűnik olyan aggasztónak az új variáns, azt John Burn-Murdoch, a Financial Times kiváló járványügyi szakújságírója részletezte Twitterén:

link Forrás
  • A jelenleg elérhető adatok alapján a B.1.1.529 még a korábbi szupervariánsoknál, a bétánál és a deltánál is gyorsabb ütemben szorította ki a korábbi variánsokat.
  • Az új variánson észlelt mutációk a korábbi tapasztalatok alapján olyanoknak tűnnek, amelyek növelhetik a fertőzési és az immunválaszt kikerülő képességeit.
link Forrás

Mindezeket a meglátásokat persze érdemes még fenntartásokkal kezelni, mert az új variánst csak nemrég fedezték fel, így még nagyon keveset tudunk róla. Ráadásul most, amikor az új variáns terjedni kezdett, Dél-Afrikában éppen viszonylag alacsonyak az esetszámok, egy járványhullám végén, az új hullám indulásakor fedezték fel. Vagyis, ahogy azt Burn-Murdoch is megjegyezte, további vizsgálatokra van szükség.

"Még nem tudunk túl sokat erről a variánsról. Amit tudunk, az az, hogy sok mutációja van. Ez azért aggasztó, mert ha egy vírusnak ilyen sok mutációja van, az hatással lehet a viselkedésére" - mondta Maria Van Kerkhove, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) covid-ügyi vezetője. A WHO pénteki tanácskozásán ezért azt vizsgálják majd, hogy ezek a mutációk hogyan befolyásolhatják a vírus terjedését, illetve a szervezet immunválaszát.

A B.1.1.529 variáns tüskefehérjéjén eddig 32 mutációt azonosítottak. Ezek közül több is olyan területeket érint, amelyek segíthetik a vírusnak kijátszani a szervezet által termelt antitesteket. Egy másik mutáció pedig a vírussejtekbe való behatolását könnyítheti meg. Mindent egybevetve a B.1.1.529-en a korábbi variánsokhoz képest nagyon sok mutációt mutattak eddig ki. Csak az ACE2 receptoron, vagyis azon a fehérjén, mely segítségével a vírus beépül az emberi sejtekbe, tíz mutációt figyeltek meg - a béta variáns ACE2 receptorán három, a deltáén két mutációt azonosítottak csak.

A mutációk nagy száma miatt Tom Peacock, az Imperial College London virológusa egyenesen "rémisztőnek" nevezte az új mutációt.

link Forrás

Az mindenesetre semmi jót nem ígér, hogy a Dél-Afrikában azonosított új fertőzések 90 százalékát már a B.1.1.529 okozza. Amennyiben beigazolódna, hogy ez a változat képes kijátszani a vakcinák adta védettséget, az globálisan is rendkívül aggasztó helyzetet teremtene. "A legfontosabb megválaszolandó kérdés, hogy pontosan milyen hatással van a vakcinákra" - mondta Tulio de Oliveira, a dél-afrikai járványügyi központ, a CERI igazgatója, aki a Financial Times beszámolója szerint maga is "aggódik".

Az eddigi tapasztalatok alapján a vírus reprodukciós rátája, az a bizonyos R0 érték jelenleg 2. Ez nagyobb minden korábbi variánsénál. Ha az R0 értéke nagyobb 1-nél, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vírus terjedése exponenciális, vagyis hatványozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.