Újra csak PCR-teszttel engedik be az Angliába utazókat

járvány
2021 november 27., 19:24

Megint PCR-tesztnek kell alávetniük magukat érkezésük után azoknak, akik külföldről Angliába utaznak. A negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk - jelentette be szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök. A PCR-tesztet az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak.

Boris Johnson
photo_camera Boris Johnson Fotó: HOLLIE ADAMS/AFP

A brit kormány a koronavírus újonnan azonosított, egyelőre vizsgálat alatt álló omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést, amelyet három hét múlva felülvizsgálnak. Épp a hétvégén jelentették be, hogy az omikron Nagy-Britanniában is megjelent. Ennél a változatnál az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn a többi variánshoz képest, és a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek, fertőzőbbek, halálosabbak vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

Johnson elmondta, hogy a kormány nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat, az intézkedés csak a külföldről érkezők tesztelési kötelezettségeit érinti. A kormány kéri, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron vírusváltozat jelenlétét mutatják ki.

Emellett kötelező lesz a maszkviselés a boltokban és a tömegközlekedésen. A brit miniszterelnök szerint ez a karácsony már jobb lehet, mint a tavalyi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.