Ni Xialian 58 évesen lett érmes a pingpong-világbajnokságon

sport
2021 november 28., 14:53

Most tartják Houstonban az asztalitenisz-vb-t, ami teljes mértékben lehetne kitérdekel-kategória, ha nem lenne ott a résztvevők közt egy kínai-luxemburgi pingpongozó, Ni Xialian, aki 58 évesen, oldalán a feleannyi idős, 29 éves Sarah de Nuttéval jutott az elődöntőbe és játszik most a vb-éremért. Ni 1963-ban született Sanghajban, a kínai asztalitenisz-válogatott tagjaként számos bajnokságot nyert, harminc éve viszont már Luxemburg színeiben játszik. 1983-ban – amikor a pingpong még nem volt olimpiai sportág –, az akkor húszéves Ni Xialian a világbajnokságon Tokióban két aranyérmet nyer a női csapat tagjaként és a vegyes párosban Guo Yuehua-val. Akkor még Kínát képviselte, később azonban Németországba költözött, majd 1991-ben Luxemburgban telepedett le

2000-ben, 37 évesen indult először az olimpián, Luxemburg színeiben indult Sydney-ben. Ezután még négy olimpián is részt vett, köztük a covid miatt egy évet csúsztatott tokiói olimpián is. 39 évesen szerezte meg első egyéni Európa-bajnoki címét, a 2008-as olimpián a harmadik fordulóig jutott, a 2012-es olimpián pedig a második fordulóban kapott ki a 16 éves amerikai Ariel Hsingtől.

Férje, Tommy Danielsson egyben edzője és edzőpartnere is, de nem ő az egyedüli szakmai támogatás a családon belül, mert Ni egyik gyereke gyógytornász.

Amikor a koráról kérdezték, Ni Xialian úgy fogalmazott, „a boldogság a legfontosabb, amikor részt veszek a versenyeken. Természetesen ha érmet szerzek, az csodálatos. De amit mindenképpen szeretnék, hogy a pozitív energiámmal és küzdőszellememmel megmutassam a világnak, milyen szép is lehet az asztalitenisz”. Bár Ni már harminc éve nem játszik kínai színekben, a Daily China szerint még mindig úgy gondolja, hogy mindenhol a kínaiakat képviseli. Hogy erről mi Ni Xialian véleménye, az nem derült ki.

Ni Xialian júliusban lett 58 éves, ott volt a mostani nyári olimpián is, ezzel pedig ő lett a legidősebb asztaliteniszező olimpikon. De ezzel még bőven nem ő minden idők legidősebb olimpiai résztvevője. A 1847-ben született svéd Oscar Swahn az 1920-as antwerpeni játékokon 72 éves korában indult. De a mostani tokiói olimpián sem Ni Xialian volt a legidősebb, hanem az ausztrálok lovaglója, Mary Hanna, aki 66 évesen jutott ki az olimpiára. Az asztaliteniszezők közt viszont Ni Xialian a legidősebb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.