A Moderna vezérigazgatója szerint lehet, hogy a vakcinák kevésbé védenek majd az omikrontól

járvány
2021 november 30., 09:21
comments 6

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy az omikron variáns miatt jövőre módosítani kell a koronavírus elleni vakcinákat. Szerinte a vírus tüskefehérjéjének módosulásaiból és a gyors dél-afrikai terjedéséből arra lehet következtetni, hogy az oltóanyagok veszíteni fognak a hatékonyságukból.

Adatok híján egyelőre nem tudhatjuk biztosan, így lesz-e, és ha igen, ez mekkora problémát jelent majd valójában. Mindenesetre Bancel eddig akárhány kutatóval beszélt, mindnyájan borúlátók voltak, mondta a Financial Timesnak.

Ahogy korábban írtunk róla, az omikron azért is különösen aggasztó, mert nagyon sokféle mutációt tartalmaz a vírus kulcsfontosságú részén, a tüskefehérjéjén. Bancel szerint a szakértők többsége nem gondolta, hogy egy-két éven belül ilyen variáns bukkanna fel.

photo_camera Stéphane Bancel Fotó: IVAN COURONNE/AFP

A Moderna augusztusi bejelentése szerint vakcinájuk két oltás után hat hónapon keresztül képes magasan tartani a szervezet antitestszintjét a most uralkodó delta variánssal szemben is. Más kutatásokból viszont látszott, hogy az oltóanyag valamelyest veszített a hatékonyságából a delta megjelenésekor, különösen a megfertőződés esélyét nézve.

Ennél húsba vágóbb kérdés, hogy növekedni fog-e vajon a súlyos megbetegedés kockázata. Bancel szerint, ha igen, akkor két héten belül elő tudják állítani a megfelelő vakcinát, de hónapokra lehet szükség, mire nagy mennyiségben gyártani kezdenek egy omikronra szabott oltóanyagot. Ezért elképzelhetőnek tartja, hogy további ráadásdózisokra lesz szükség az idősek vagy a legyengült immunrendszerrel élő emberek körében.

Azt mondta, a Moderna 2-3 milliárd dózist lenne képes legyártani 2022-ben, de hiba lenne csakis az omikronra koncentrálni, amikor más variánsok is keringenek.

A másik mRNS-vakcinát gyártó Pfizer egyik igazgatója hétfőn azt mondta, okkal feltételezhető, hogy három oltás megfelelő védelmet nyújt majd az omikronnal szemben is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.