Három diák meghalt egy michigani iskolai lövöldözésben

külföld
2021 december 01., 05:51
comments 1

Újabb iskolai lövöldözés történt az Egyesült Államokban, a Michigan állambeli Oxfordban nyitott tüzet diáktársaira egy gimnazista. A támadásnak három halálos áldozata és nyolc sérültje van.

A rendőrséghez helyi idő szerint kicsivel délután 1 körül kezdtek érkezni a segélyhívások a lövöldözésről a Detroittól 65 kilométerre lévő városban. A pár percen belül kiérkező rendőrök az iskola folyosóján találták az elkövetőt, egy 15 éves fiút, aki az apja pár napja vett pisztolyával nyitott tüzet az iskolában. Az elkövető nem állt ellen, és szülei tanácsára nem is beszél a rendőrökkel, így nem tudni, miért lőtt a társaira. A támadó a megtalált töltényhüvelyek alapján 15-20 lövést adhatott le.

photo_camera Az Oxford középiskola épülete. Fotó: MATTHEW HATCHER/Getty Images via AFP

A lövöldözés egyik áldozata még a helyszínen, egy rendőrautóban meghalt, két másik súlyos sérültet kórházba szállítottak, de nem tudták megmenteni az életüket. Az áldozatok 14, 16 és 17 évesek voltak. Hét másik diák és egy tanár megsérült, közülük hárman kritikus állapotban vannak kórházban.

Több beszámoló szerint sok diák nem ment kedden iskolába, mert elterjedt a pletyka, hogy valaki lövöldözni készül. Mike McCabe megyei sheriffhelyettes a sajtónak azt nyilatkozta, hallottak a pletykákról a lövöldözés előtt, de egyelőre még a nyomozók nem tudták megerősíteni, hogy tényleg lehetett-e készülni a lövöldözésre.

A michigani esettel együtt eddig már 138 iskolai lövöldözés történt az Egyesült Államokban az idén. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hasonló esetek száma, leszámítva a 2020-as évet, amikor a járvány miatt több hónapig online tartottak csak órákat sok iskolában. (BBC, CNN, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.