Összefognak az európai hírügynökségek az álhírek ellen, de az MTI-t kihagyták

2021 december 1., szerda 6:50
13

Közös hírügynökséget hoz létre Brüsszelben az Európai Unió 16 nemzeti hírügynökség bevonásával, hogy fölvegye a harcot a demokráciát fenyegető álhírekkel szemben - írja a Die Presse alapján a Népszava. A közös hírügynökség működését egyelőre két évre tervezik és 1,8 millió euróval támogatják.

Az összefogást a német DPA irányítja, de részt vesz még a munkában a francia AFP, a román Agerpres, az olasz ANSA, az osztrák APA, valamint a boszniai, horvát, észak-macedón, szlovén, szerb és szlovák hírügynökség is.

A Magyar Távirati Iroda viszont nincs az együttműködő szervezetek között. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint azért van szükség a közös hírügynökségre, mert sok országban, részben pénzügyi, részben politikai okokból nem számol be a sajtó hitelesen és függetlenül az európai integrációról. Különösen a járvány alatt vált egyértelművé, milyen hatása lehet a dezinformációnak, álhíreknek.

Cikkében a Die Presse kiemeli, hogy a magyar és a lengyel sajtóra mekkora befolyással bír a helyi kormány, így Magyarországon állami támogatással pöröghetnek az álhírek a muzulmánokat betelepítő Soros-tervről, Lengyelországban pedig arról, hogy az EU-nak semmilyen jogalapja nincs beleszólni a lengyel igazságszolgáltatás reformjába. Ugyanakkor az osztrák lap vezércikke megjegyzi, hogy elég aggályos, hogy az EU ezzel a közös intézménnyel akar "gyámkodni" Kelet-Európában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt