A WTA felfüggesztette Kínában a női teniszversenyeket Peng Suaj helyzete miatt

sport
2021 december 02., 05:37
comments 3

„Nem tudom, miként kérhetnénk a sportolóinkat, hogy ott játsszanak, miközben Peng Suaj nem kommunikálhat szabadon, és látszólag nyomást gyakoroltak rá, hogy mondjon ellent a szexuális zaklatásról szóló állításainak.”

Az MTI beszámolója szerint ezt Steve Simon, a Női Teniszszövetség (WTA) vezetője mondta szerdán, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben aggasztanák azok a kockázatok, amelyekkel minden játékosnak szembe kellene néznie, ha 2022-ben Kínában rendeznének tornákat. „A WTA világosan kifejezte, mire van szükség. Megismételjük felhívásunkat egy teljes és átlátható, cenzúra nélküli vizsgálatra Peng Suaj szexuális zaklatással kapcsolatos vádjáról.”

photo_camera Peng Suaj Fotó: CHENG MIN/Xinhua via AFP

Peng Suaj november 2. óta viszont gyakorlatilag teljesen eltűnt. Suaj aznap írta meg közösségi oldalán egy nyilvános posztban, hogy az ország egykori miniszterelnök-helyettese, Csang Gaoli szexre kényszerítette. A kínai cenzorok Peng posztját fél órán belül törölték, de nemcsak azt tüntették el, hanem gyakorlatilag mindent, ami a teniszezővel kapcsolatos, a Weibón aznap órákig még a tenisz szóra sem lehetett rákeresni.

A kínai állami médiában ezek után számoltak be egy emailről, amit állítólag Peng Suaj írt, és amiben közölte, hogy jól van, és hogy visszavonja a vádakat. A teniszező aztán november 19-én hirtelen előkerült, pontosabban három, állítólag friss wechates fotóját osztotta tovább Twitteren az állami CGTN televízió egyik munkatársa, de a képek hitelessége az emailhez hasonlóan vitatható.

A WTA belengette, hogy lefújhatják a nemzetközi női teniszversenyeket Kínában, ha nem kerül elő Peng Suaj, majd napokkal később Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének videotelefonon sikerült beszélnie Penggel. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleménye szerint a beszélgetés alapján Peng megköszönte a NOB-nak, hogy aggódtak a jólléte miatt, majd elmondta, hogy jól van, pekingi otthonában van, és a családjával, barátaival szeretne most időt tölteni.

A WTA szerint ez a videó azonban önmagában nem elégséges, mert az továbbra sem világos, hogy Peng szabad-e, és képes-e önálló döntéseket hozni vagy kényszer nélkül cselekedni. Steve Simon különféle kommunikációs eszközökön keresztül elérte ugyan Penget, de az emailjeire kapott válaszokat szerinte egyértelműen mások befolyásolták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.