A lengyel kormány központi nyilvántartásba venné a terhességeket

külföld
2021 december 03., 20:04
comments 16

A lengyel kormány szinte pontosan egy évvel a teljes abortusztilalom után azt tervezi, hogy egy központi nyilvántartásban vezetik majd a terhességeket, az orvosoknak pedig minden terhességet és vetélést jelenteniük kell, írja a Guardian.

A javaslat elvileg 2022 januárjával lépne hatályba. A nőjogi civil szervezetek és aktivisták attól tartanak, hogy a nyilvántartással a kormány megakadályozná, hogy a nők külföldre mehessenek abortuszra, amire már egy komplett hálózat is kiépült.

„Ez a törvénytervezet az ellenőrzésről szól, arról, hogy a terhesség mindenképpen születéssel végződjön” – mondta Natalia Broniarczyk, az Aborcyjny Dream Team aktivistája, akik nőket segítenek hozzá külföldi abortuszutakhoz.

A törvényjavaslat az interneten is mély felháborodást váltott ki, és egy kampány is indult „Szeretném udvariasan jelenteni, hogy nem vagyok terhes” címen, ami arra ösztönözte a lengyel nőket, hogy küldjenek e-mailben fotókat használt egészségügyi betéteikről, tamponjaikról és fehérneműikről a lengyel egészségügyi minisztériumnak.

A minisztérium viszont tagadta, hogy a projekt egy központosított terhességi nyilvántartást jelentene, szerintük a változtatások egyszerűen egy széleskörű digitalizációs projekt részét képezik, hogy könnyebb legyen betegségeket, például allergiákat nyilvántartani. A minisztérium szóvivője azzal védekezett, hogy az orvosok mindig is nyilván tartották a terhességeket papíron, most annyi változik, hogy ezt központilag kezeli majd a kormány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.