6,8 milliárdból rendezünk Színházi Olimpiát

színház
2021 december 04., 07:49
comments 6

„Elismerve a Színházi Olimpia 2023. évi magyarországi megrendezésének kiemelt kultúrstratégiai jelentőségét, továbbá nemzeti identitásunk és nemzeti értékeink a nemzetközi közösséggel való megismertetése fontosságában játszott szerepét”,

a kormány 6,8 milliárd forinttal támogatja az eseményt

- olvasható a Magyar Közlönyben kiadott kormányhatározatban.

A Színházi Olimpia szervezői a Karmelitában
photo_camera A Színházi Olimpia szervezői a Karmelitában Fotó: Facebook/Orbán Balázs

Ez Vidnyánszky Attila projektje; a Nemzeti Színház igazgatója korábban úgy fogalmazott, hogy eddig nagy országok, óriási színházi kultúrák szervezték meg a Színházi olimpiát, és az, hogy Budapest megkapta a jogot, Magyarországot is felemeli a nagy színházi kultúrák közé.

Orbán Balázs államtitkár, miután a kormányfővel együtt fogadta a Színházi Olimpia szervezőit, kiemelte: „az eseménysorozat nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a világ minden tájáról idelátogató társulatok és előadások élénkítsék, gazdagítsák a hazai színházi szakmát, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek a magyar előadásokkal, művészekkel. Az idei találkozón 12 ország 20 előadását tekinthetik meg az érdeklődők, emellett szakmai programokon való részvételre is lehetőség nyílik.”

A miniszterelnök politikai igazgatója azt is kiemelte, hogy „idén 16 milliárd forinttal segítjük a színházak működését, ami a tavalyinál közel 6 milliárd forinttal több, s ezt egészíti ki a független színházi szféra 1 milliárd forintos éves támogatása.” (Vagyis az összes magyar színházi támogatásnak több mint harmadát költjük el egyetlen rendezvénysorozatra, a függetlenek büdzséjének a hétszeresét.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.