Fehéroroszország szerint egy ukrán katonai helikopter megsértette az ország légterét

külföld
2021 december 04., 19:40
comments 5

Fehéroroszország szombaton azzal vádolta meg egy Ukrajnát, hogy egyik katonai helikoptere megsértette a két ország határát, és nagyjából 1 kilométerrel a határon túl fehéroroszországi területre manőverezett.

„Az ukrán Mi-8-as katonai helikopter mintegy 100 méteres magasságban átlépte az államhatárt, és 1 km mélységben berepült Fehéroroszország területére. Az ukrán felet tájékoztatták erről az incidensről" - áll a közleményben.

A fehérorosz határőrség a jelentéshez egy videót is mellékelt, amin az ukrán helikopter egy havas, erdős területen átrepülve elhagy egy ellenőrzőpontot.

Az ukrán állami határőrszolgálat szóvivője tagadta a határsértést.

A közleménynek különös jelentőséget a térségben fokozódó politikai-katonai feszültség. Ukrajna és NATO-szövetségesei azzal vádolják Oroszországot, hogy több tízezer katonát vonultat fel Ukrajna határai közelében, és 2022 elején támadásra készül. Oroszország tagadja ezeket a terveket. A konfliktus hátteréről részletesen is írtunk.

A Fehéroroszország és Ukrajna közötti kapcsolatok tavaly mélypontra zuhantak, miután Oroszország a tömeges utcai tüntetések során Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök mellé állt, Lukasenka pedig egyre hangosabban kiállt Moszkva mellett Ukrajnával szemben.

Ukrajna azzal vádolja Fehéroroszországot és Oroszországot, hogy szándékolt migrációs válságot idézett elő az EU keleti határainál és Fehéroroszországban, és emiatt több ezer ember rekedt a fagyos körülmények között. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.