A kormány végképp ellehetetlenítené, hogy sztrájkoljanak a légiirányítók

belföld
2021 december 05., 13:00
comments 9

A légiirányításban dolgozók érdekképviselete szerint a kormány tovább szigorítaná a légiforgalmat irányító dolgozók szervezkedési és érdekérvényesítő lehetőségeit - írja a 24.hu. Székely Tamás, Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke vasárnap közleményben azt írta, hogy egy új törvényjavaslat teljesen ellehetetleníti a légiirányításban dolgozók jogát a sztrájkhoz, mivel olyan feltételeket ír elő, amelyeket nem lehet teljesíteni a teljes szolgáltatási kötelezettség ellátása nélkül. Tehát elégséges szolgáltatásnak tulajdonképpen a teljes üzem felelne meg, így hiába akarnak sztrájkolni a dolgozók.

Nyáron, amikor kiderült, hogy határozatlan idejű munkabeszüntetésre készülnek a ferihegyi légi irányítók, aznap estére megjelent a Magyar Közlönyben két, Orbán Viktor által aláírt kormányrendelet, melyek a veszélyhelyzetre hivatkozva lehetetlenné teszik a sztrájkot a légiforgalmi szolgálatoknál.

A szakszervezet bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz is fordult korábban a sztrájk ellehetetlenítésével kapcsolatban, de beadványukról még nem született döntés.

photo_camera Illusztráció: BUGRAT DAVIT / HEMIS.FR/Hemis via AFP


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.