Az izraeli védelmi minisztériumban aggódnak, hogy az "Orbán köreihez tartozó" 4iG-hez kerülhet a műhold-üzemeltető cég

POLITIKA
2021 december 05., 10:48
comments 22

Magas beosztású izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak az ellen, hogy eladják az izraeli kommunikációs műhold-szolgáltató, a Spacecom 51 százalékát egy olyan magyar kommunikációs vállalatnak, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdekeltségi köréhez köthető - írja a Haaretz.

A védelmi minisztériumot állítólag meglepte az Amos izraeli műhold szolgáltatásait forgalmazó Spacecom júniusi bejelentése, miszerint adásvételi szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG-vel. A 4iG mintegy 22,5 milliárd forintot fizetne a cégért. A Haaretz azt írja, hogy „a 4iG tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc, aki közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnökkel”. A lap annyiban téved, hogy Mészáros már nem tulajdonos, mert a cégét 2020 nyarán teljesen kivásárolta a 4iG-ből korábbi fontos embere, Jászai Gellért.

A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerületi Montevideo utcában
photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Az üzlet nyélbe ütéséhez azonban szükség van a védelmi minisztérium jóváhagyására is, ahol a hírek szerint aggódnak amiatt, hogy a „stratégiai biztonsági eszköznek” tartott Spacecom külföldi kezekbe kerülhet. Ugyanis a céghez tartozó Amos műhold Izrael minisztériumainak és különböző biztonsági ügynökségeknek is nyújt szolgáltatásokat, és attól tartanak, hogy így titkos és érzékeny anyagok szélsőséges elemek kezébe kerülhetnek.

„Ez egy bizarr üzlet, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus kezekbe adná” – mondták a magas rangú védelmi tisztviselők, akik azt gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött.

A Haaretz szerint a magyar miniszterelnök nemcsak az EU-ban, hanem Izraelben is ellentmondásos személyiség. Egy tisztviselő azt mondta, már készül egy törvényjavaslat, amely megtiltaná, hogy egy külföldi cég 20 százaléknál többet vásároljon bármilyen stratégiai jelentőségű izraeli konszernből.

A Spacecom annyit írt a Haaretznek, hogy a vállalat „célzottan dolgozik a felhatalmazott szervezetekkel, hogy megkapják a törvényi előírásoknak megfelelő engedélyeket”. A Spacecomnak hatalmas, több mint 143 milliárd forintnyi adóssága van, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dollárt veszített. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van – ám a 4iG-t ez sem riasztotta el.

A lap szerint a magyar fél belátta, hogy az üzlet véglegesítése veszélybe került, ezért felbérelték Israel Bachar stratégát, hogy a kapcsolatait felhasználva népszerűsítse az üzletet olyan személyek körében, akik befolyásolhatják a döntéshozókat.

A biztonsági tisztviselők évek óta hangsúlyozzák, hogy milyen fontos, hogy a saját műholdját Izrael ellenőrizze., mert az „az ország kommunikációs függetlenségének biztosításához szükséges, külső tényezőktől való függés nélkül.”

Rényi Pál Dániel korábban ebben a cikkben írt a 4iG és a NER közös történetéről, valamint Jászai Gellért felemelkedéséről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.