Romániában is megjelent az omikron

járvány
2021 december 05., 07:52
comments 1

Romániában is jelen van a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett omikron elnevezésű változata. A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét. Karanténban vannak és tünetmentesek. A szomszédos országok közül eddig csak Ausztriában találtak omikron-variánssal fertőzött beteget.

Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták a Dél-Afrikában rekedt állampolgáraikat. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg, de a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei csak szombatra lettek meg.

Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírus-tesztje, az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét.

Covid-beteg ellátása egy bukaresti kórházban.
photo_camera Covid-beteg ellátása egy bukaresti kórházban. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Az egészségügyi hatóságok bejelentése után Nicolae Ciuca román miniszterelnök közölte: munkamegbeszélést hív össze vasárnapra a járványhelyzetet kezelő legfőbb döntéshozókkal, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az omikron variáns megjelenése következtében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.