Túlélők után kutatnak a háztetőkig érő hamuban Indonéziában

katasztrófa
2021 december 05., 14:26
comments 2

Az indonéz mentők túlélők után kutatnak a forró hamuval betemetett falvakban, miután szombaton kitört a Jáva szigetén található Semeru-hegy, írja a BBC.

A kelet-jávai Lumajangban legalább 11 falut borított be vulkáni hamu, a katasztrófavédelem eddig 14 áldozatról és legalább 56 sértültről tud. Sokan szenvedtek égési sérüléseket, mert a forró iszapfolyást árvíznek hitték. Az utcákat egészen a háztetőig borítja a hamu, az autókat pedig teljesen maga alá temette.

link Forrás

Eddig mintegy 1300 embert evakuáltak a területről, az evakuálást azonban nehezíti a fullasztó füst, a kitörést megelőző iszapos hamueső és az áramszünet. Egy fontos közlekedési híd is leszakadt, ami Malang városát kötötte össze más településekkel.

photo_camera Fotó: JUNI KRISWANTO/AFP

A Semeru-hegy szinte folyamatosan kitöréshez közeli állapotban van, és rendszeresen körülbelül 4300 méteres magasságig lövell ki hamut magából. A Semeru-hegy 3676 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, és Indonézia csaknem 130 aktív vulkánja közé tartozik. Utoljára 2020 decemberében tört ki, akkor is több ezer lakost kellett evakuálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.