Maga keresi a nyílt vizet, és nem hagyja, hogy kimentsék – 10 önkényesen kiválogatott Omega-dal Kóbor János emlékére

KULTÚRA
2021 december 06., 21:02
comments 4

Amikor én még kissrác voltam, és elkezdtem zenét hallgatni úgy, hogy oda is figyeltem rá, akkor az Omega kicsit öreg együttesnek számított már. A hetvenes évek közepén volt ez, fiatalnak akkor éppen a Piramis minősülhetett vele szemben. De azért lehetett szeretni az Omegát is, annak tudatában, hogy ők a legnagyobbak magyarul, olyanok, mint a futballban az Újpesti Dózsa. A régi riválisok nem voltak sehol, az Illésben Szörényi Levente helyett Serfőző Anikó énekelt már – igaz, szépen –, a Locomotiv GT meg túl intellektuálisnak tűnt, és nem volt elég kemény.

Az Omega akkor már a hetedik lemezénél tartott, nemsokára jött a nyolcadik, és azt írták az újságok – bizonyára a Pulzus c. tévéműsorban is bemondták –, hogy Keleten és Nyugaton egyaránt roppant sikeres. Úgyhogy fel lehetett nézni rá lentről, különös tekintettel Kóbor Jánosra, akinek rendkívüli volt a haja a fején, és a hangja is vagány, noha máshogy, mint Révész Sándoré.

Egy szó, mint száz, érdeklődő természetű lévén apránként visszamenőleg is behatóbban megismerkedtem a zenekar munkásságával – a Slágermúzeumban rendszeresen adták a Petróleumlámpát és a Gyöngyhajú lányt, ám én éreztem, hogy ez csupán a fecsegő felszín –, és találtam sok-sok klassz dalt. Még egy darabig követtem a fejleményeket jelen idejűleg is, konkrétan a tizedik lemezig, ennek az volt a címe, hogy X., de a tizenegyedik már nem jött be.

Akkoriban, a nyolcvanas évek elején sokan bonyolódtak new wave-eskedésbe – pl. a Piramis és a V' Moto Rock is az Omegához hasonlóan –, de ez senkinek sem állt jól. Úgyhogy az időutazásom, amit foganatosítok Kóbor János halála alkalmából – vagyis az emlékére –, szűk másfél évtizedet fog felölelni. Egy lemez, egy dal, ahol lehet, ott kikerülve a legátütőbb slágereket. Nem mindenütt lehet, elárulom előre.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.