Letartóztatták Dzsamál Hasogdzsi egyik feltételezett gyilkosát

2021 december 7., kedd 16:56
1

Franciaországban, a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren vette őrizetbe a francia rendőrség Khaled Aedh Al-Otaibit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásához. A szintén szaúdi állampolgárságú, 33 éves gyanúsított a szaúdi királyi testőrség korábbi tagja, a saját útlevelével utazott, nem rejtőzködött, pedig ő is egyike annak a 26 szaúdi állampolgárnak, akikre a gyilkosság miatt több országban is körözést adtak ki.

Dzsamál Hasogdzsi a Washington Post újságírójaként a szaúdi kormány kemény kritikusa volt, és szaúdi kommandósok ölték meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán 2018 októberében. A szaúdi kormány szerint a gyilkosságot semmiképp sem parancsra követték el, ők csak arra akarták rávenni Hasogdzsit, hogy térjen haza Szaúd-Arábiába. Nyugati országok titkosszolgálatai és a török hírszerzés szerint azonban nagyon is parancsra történt a dolog, sőt ez a parancs az uralkodóház legfelső köreiből érkezett. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt