New Yorkban kötelező lesz az oltás mindenkinek, aki a magánszektorban dolgozik

járvány
2021 december 07., 05:13

Bill de Blasio, New York város polgármestere hétfőn elrendelte, hogy a város magántulajdonban lévő vállalatai és üzletei kötelezzék az alkalmazottjaikat a koronavírus elleni oltásra. A dolgozóknak december 27-ig kell beoltatniuk magukat. Az intézkedés 184 ezer vállalkozást érint.

photo_camera Fotó: ED JONES/AFP

Ezzel együtt gyakorlatilag elrendelte az 5-14 éves korosztály oltását is, nekik legalább egy oltást kell felvenniük december 14-ig, ha az iskolán kívül bárhova is mennének: étterembe vagy különórákra.

„Itt, New Yorkban úgy döntöttünk, hogy megelőző csapást mérünk a koronavírusra, hogy valami valóban merész dolgot tegyünk a Covid-19 terjedése és a mindnyájunkat fenyegető veszélyek megállítására” – mondta Bill de Blasio az MSNBC-nek. A demokrata polgármestert december 31-én váltja a novemberben megválasztott utódja, Eric Adams, aki szóvivője szerint hivatalba lépése után felülvizsgálja ezt a rendeletet és a helyi Covid-stratégiát, majd „a tudomány és a hatékonyság alapján” hoz döntést.

Bill de Blasio november 1-én már kötelezővé tette a védőoltást a város alkalmazásában álló dolgozók számára, annak ellenére is, hogy a tűzoltók, a rendőrök és a szemétszállítók is tiltakoztak.

Több New York-i bankház – a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Citigroup - épületébe már csak oltottak léphetnek be. A JPMorgan Chase bank oltatlan alkalmazottjainak hetente kétszer kell tesztet végeztetniük.

Joe Biden amerikai elnök január 4-től szeretné kötelezővé tenni az oltást országszerte az állami és magánszektor vállalatai részére, tervezetét viszont több republikánus politikus is ellenzi, ők bírósági úton próbálják megakadályozni a kötelező oltást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.