Peking komoly ellenlépéseket ígér a téli olimpia amerikai diplomáciai bojkottja miatt

külföld
2021 december 07., 11:13
comments 11

Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba kedden annak kapcsán, hogy Washington diplomáciai bojkottot jelentett be a jövő februárban, a kínai fővárosban sorra kerülő téli olimpiára.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Kína határozott tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok felé a bojkott miatt. Hozzátette: amennyiben az amerikai fél kitart amellett, hogy politikai ügyet csináljon a pekingi téli ötkarikás játékokból, úgy Peking komoly ellenlépéseket tesz. A tervezett intézkedésekről a szóvivő további részleteket nem közölt, hangsúlyozta azonban: az Egyesült Államok megfizet majd a helytelen lépésért.

Csao úgy vélekedett: Washington ideológiai elfogultság, hazugságok és szóbeszédek alapján próbálja megzavarni az olimpiai játékokat, a bojkottal azonban csupán saját, ártó szándékát teszi világossá, tovább rombolva saját hitelét.

A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a februári téli olimpiára és a paralimpiára az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt. Kína rendszeresen tagadja az emberi jogi sérelmekről szóló vádakat, és a terrorizmus elleni küzdelemmel indokolja a területen alkalmazott intézkedéseket.

Washington mindazonáltal támogatásáról biztosította az amerikai sportolókat, akik részt vesznek majd a játékokon.

Az Egyesült Államokhoz csatlakozva kedden Új-Zéland is bejelentette, hogy nem küld diplomáciai képviselőket a jövő évi eseményre. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.