Süli János szerint a megnövekedett európai áramárak bizonyítják, hogy megtérül a paksi bővítés

2021 december 7., kedd 19:26
6

„A kiugróan növekvő európai áramárak is alátámasztják a Paks II. beruházás megtérülését” - mondta Süli János az Országgyűlés gazdasági bizottságában tartott meghallgatásán kedden. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint

"az európai villamosenergia-árak csökkenése esetén is hosszú távon biztosított a megtérülés, mert az uniós szén-dioxid-kvótaárak emelkednek, és az áramigény folyamatosan nő."

Süli elmondta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal ősszel hiánypótlást kért a Paks II. létesítési engedélykérelme esetében, a hiánypótlás folyamatban van.

A két új blokk 2029-ben és 2030-ban lép üzembe, a módosított finanszírozási szerződés szerint 2031-ben kell megkezdeni a hitel törlesztését, így a blokkok fogják megtermelni a törlesztéshez szükséges bevételt, a költségek nem terhelik majd a lakosságot

mondta. Emlékezetes: Lázár János a paksi bővítés bejelentésekor a kormány nevében még azt ígérte meg, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt