Szlovákiában szenteste sem lehet rokonokat látogatni

járvány
2021 december 08., 20:36
comments 8

A karácsonyi összejövetelek sem képeznek kivételt a kijárási tilalom alól, jelentette be Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter. Az Új Szó beszámolója szerint a szlovák kormány elfogadta a következő hetek járványügyi szigorításait.

Bár pénteken nyitnak a boltok, a templomok, az edzőtermek, a fodrászok, manikűrösök és a sípályák is, de csak azokat engedik be ezekre a helyekre, akik már megkapták a koronavírus elleni oltásukat vagy a közelmúltban átestek a betegségen, és a szigorú járványügyi előírásokat így is be kell tartani. Ha a kórházakban kezelt betegek száma eléri a 3800-at, akkor újra bevezethetik a szigorított lockdownt, vagyis nem kapnának kedvezményeket a védettek sem. Jelenleg 3479 fertőzött szorul kórházi ellátásra.

A kijárási tilalom az ünnepek alatt is érvényben marad, vagyis szenteste sem lehet rokonokat látogatni. Az egészségügyi miniszter azt mondta, idén fel sem merült, hogy a tavalyihoz hasonló, úgynevezett családi buborékokat hozzanak létre az emberek, vagyis válasszanak, hogy mely háztartást szeretnék meglátogatni.

A szlovák kormány már vizsgálja, mennyire lehetséges a szlovák jogrendben a koronavírus elleni vakcina kötelezővé tétele a 60 év felettiek számára.

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője szerdán arról számolt be, hogy az országban naponta 340 ember kerül kórházba, mintegy 82 százalékuk nincs beoltva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.