Macron Budapesten: A mindenkinek jó döntetlen

POLITIKA
2021 december 13., 20:18
comments 7

Hétfőn Budapesten járt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, aki a V4-országok csúcstalálkozójára érkezett a magyar fővárosba.

14 év után - Nicolas Sarközy 2007-es látogatása óta - először járt Magyarországon francia elnök.

A látogatásnak különleges apropót adott, hogy januártól Franciaország tölti be az unió soros elnökségét egészen júniusig. Politikailag fontos periódus lesz ez tehát a francia elnök karrierjében, akire szintén választások várnak jövőre.

Macron - kivált Angela Merkel távozásával a kancellári posztról - szívesen tünteti fel magát odahaza Európa egyik új erős embereként, és a kampányban, az unió vezetőjeként, alighanem még inkább rá kíván erősíteni erre a képre. Ebben a periódusban a köztársasági elnök találkozása a közép-európai térség országaival politikailag nem csak vállalhatónak, de szinte előnyösnek látszott.

Jól jött az alkalom a magyar oldalon is - méghozzá mindenkinek.

A kormány és ellenzék egyaránt saját politikai jelentőségének megerősítését láttathatta a látogatásban. A rendre „nyugati elszigetelődéssel” illetett Orbán Viktor a Fidesz követői előtt mutathatta fel, hogy a legnagyobb hatalmú európai politikusok is partnernek tekintik. Másik oldalról, az elmúlt hetekben-hónapokban széttöredezettnek és gyengének mutatkozó ellenzék lehetőséget kapott, hogy európai szinten is esélyes formációként; tényleges politikai tényezőként mutassa meg magát saját közönsége előtt.

Ennek megfelelően Macron látogatása pont azt hozta, amit várni lehetett. Biztonsági játékot.

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Sándor-palota elõtt 2021. december 13-án
photo_camera Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Sándor-palota előtt 2021. december 13-án Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A francia elnök délelőtti érkezése után magánlátogatást tett az általa nagyra tartott Heller Ágnes filozófus sírjánál a Kozma utcai temetőben, mielőtt Áder János államfő fogadta a Sándor-palotában.

Macron már Áder (plusz testőrei és telefonjai) jelenlétében megkezdte az egyensúlyozást. A két elnök egyetértésben beszélgetett a glasgow-i klímacsúcs céljairól, továbbá a COP26-on vállalt kötelezettségekről, és a hivatalos közlemények alapján nem volt nézetkülönbség az Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránti elkötelezettség kérdésében sem. De Macron azért felvetette a jogállamiság és a szexuális kisebbségek jogaival kapcsolatos aggályokat Ádernek, hogy kiegyensúlyozza a viszonyt.

A francia elnök kora délután Orbán Viktorhoz látogatott el a Karmelita-kolostorba, és itt találkozott a visegrádi országok vezetőivel is. A magyar miniszterelnök közösségi oldalai természetesen bőségesen dokumentálhatták a találkozót.

Orbán nem csak mint Macron vitapartnere, hanem mint a V4-országok vezető politikusa is megmutathatta magát házigazdaként, és - már-már európai középhatalom vezetőjeként - pozicionálta magát a két vezető sajtótájékoztatóján is. Nagyívű, távlatos európai kérdésekről beszélt.

Emmanuel Macron és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatója a Karmelitában 2021. december 13-án. Atomügyben kiváló az összhang köztük.
photo_camera Emmanuel Macron és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatója a Karmelitában 2021. december 13-án Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

„Három dologban biztos egyet fogunk érteni” - jelezte Orbán, hogy vannak közös és vitapontok is. „Mindketten szeretjük a hazánkat, mindketten Európa megerősítésén dolgozunk, és mindketten elkötelezettek vagyunk Európa stratégiai autonómiája mellett” - mondta, kiemelve, hogy Európának saját védelmi iparra van szüksége; továbbá meg kell teremteni Európa energetikai függetlenségét - erre Orbán szerint az atomenergia a válasz -; és mezőgazdaságilag önellátónak kell lennie a kontinensnek.

Macron és a V4-ek: Orbán, Heger, Morawiecki, Babis
photo_camera Macron és a V4-ek: Orbán, Heger, Morawiecki, Babis

Macron hasonló tónusban válaszolt: kölcsönös tiszteletet, nézeteltéréseket, de lojális partnerséget emlegetett. A stratégiai autonómia fő kérdéseiben egyetértett, kiegészítve azzal, hogy az energiafüggetlenség megteremtésének egyik feltétele a gázimport-függőség csökkentése, és gesztust is gyakorolt, amikor arra utalt, hogy keresik a közös pontokat Orbánnal migrációs kérdésekben is.

Orbán a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy „alaposan és kimerítően beszéltek a migrációról, alaposan, kimerítően és szenvedélyesen a jogállam kérdéséről, továbbá téma volt a Nyugat-Balkán, az energia, és külön beszéltek a nukleáris energiáról. Nem titkolta, hogy vannak vitáik, de ezeket a vitákat minőséginek nevezte.

A francia államfő ugyanezt a „hoztam is ajándékot, meg nem is” játékot játszotta az ellenzéki vezetőkkel, akikkel a nagykövetségen találkozott később a délutáni órákban. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője elmondása szerint Macron a beszélgetésük során ígéretet tett arra, hogy a francia elnökség alatt működésbe lép az unió jogállamisági mechanizmusa. Elhangzott továbbá, hogy az unió az újjáépítési alapból nem fog forrást biztosítana Magyarországnak addig, amíg ezek a konfliktusok nem rendeződnek megnyugtatóan. A francia elnök kifejezte aggodalmát a médiapluralizmus hiányának kérdésében is, és az összes ellenzéki politikus nagyon előremutatónak és bátorítónak titulálta a találkozót.

Dobrev Klára, Emmanuel Macron, Karácsony Gergely, Donáth Anna és Márki-Zay Péter a francia nagykövetségen 2021. december 13-án
photo_camera Dobrev Klára, Emmanuel Macron, Karácsony Gergely, Donáth Anna és Márki-Zay Péter a francia nagykövetségen 2021. december 13-án Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

De Macron ebben a körben is igyekezett középen maradni. A francia elnöki hivatal közleménye, ami a köztársasági elnök sajtótájékoztatója nyomán született, aggodalmai mellett egyértelműen állást foglal abban a kérdésben, hogy „Magyarország és a magyar választók döntése, hogy tovább kívánnak-e haladni az európai projekttel”, és nem elvárható, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást a magyar kormányra a magyarok helyett; Macron ezért is fókuszált a találkozó során inkább a közös európai napirend előmozdítására.

Mindenkinek jó döntetlen született Macron látogatásából; az összes fél kivette a lehetőségből azt, amit lehetett, és igyekezett saját követői előtt saját győzelmeként interpretálni az eseményeket. Egy-egy gólt mindenki lőhetett, mindenki kiemelhette azt a részletet, amitől legalább a sajátjai előtt kicsit nagyobbnak látszott a valóságosnál, amiből önbizalmat meríthetett, és amivel készülhet tovább a jövő évi választásokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.