„Macron ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmus a francia elnökség alatt életbe lép”

POLITIKA
2021 december 13., 17:09
comments 6
Dobrev Klára, Emmanuel Macron, Karácsony Gergely, Donáth Anna és Márki-Zay Péter a francia nagykövetségen 2021. december 13-án
photo_camera Dobrev Klára, Emmanuel Macron, Karácsony Gergely, Donáth Anna és Márki-Zay Péter a francia nagykövetségen 2021. december 13-án Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn késő délután Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester, Donáth Anna, a Momentum elnöke és Dobrev Klára, a DK EP-képviselője Budapesten, azok után, hogy találkoztak a Magyarországra látogató Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel a budapesti francia nagykövetségen.

A beszámolót Márki-Zay kezdte, aki azt mondta, hogy a megbeszélés nagyjából egy órán keresztül tartott, és rendkívül pozitív hangulatban telt. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a relatíve hosszú egyeztetés is azt mutatja, hogy a francia elnök számára fontosak azok az értékek, amik mentén az ellenzék meghatározza magát - úgy is mint a jogállamiság kérdése vagy a korrupció elleni harc.

Márki-Zay hozzátette: a beszélgetés alapján nem várható, hogy az unió az újjáépítési alapból tudna forrást biztosítani Magyarországnak addig, amíg korrupt kormánya van - ez csak egy kormányváltás után lehetne reális opció.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt ezúttal sem felejtett el migránsozni egyet, és azt mondta: amennyiben ő lesz az ország következő vezetője, kiutasítják az országból - és kiadják akár Franciaországnak is - a Fidesz-kormány által betelepített „bűnözőket.”

Dobrev Klára kapott ezután szót, és arról beszélt, hogy a francia elnök „határozott ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust be fogják vezetni még a francia elnökség alatt.” (A francia uniós elnökség 2022 januárjában veszi kezdetét és 2022 júniusáig tart - szerk.)

Szintén kiemelte a találkozó baráti-optimista hangulatát, és örömét fejezte ki amiatt, hogy egy erős és föderális Európában hívő politikus a francia elnök, aki osztja azt a nézetét az ellenzéknek, miszerint szorosabb uniós együttműködésre van szükség, többek között a digitalizáció és a biztonságpolitika területén is.

Donáth Anna előremutató találkozóról beszélt, ami megerősítette abban, hogy a jogállamiság a francia vezetés számára sem lehet alku tárgya; mert ma már nem jogi, hanem politikai kérdés, hogy komolyan kell venni és számonkérhetővé kell tenni az európai értékeket.

Karácsony Gergely annyit tett hozzá mindehhez, hogy kifejtették: a magyar kormány politikájában a korrupció együtt jár a kínai és orosz érdek képviseletével, Macron elnök ellenben kiáll az erős és egységes Európa víziója mellett, mert pontosan tudja, milyen az, amikor Oroszország be akar avatkozni egy ország választásába.

A Főpolgármesteri Hivatal nem sokkal később sajtóközleményt adott ki a találkozóról. Ebből kiderül, hogy a beszélgetésben a korrupción, az orosz kapcsolaton és a választások tisztasága körüli aggodalmakon túl szóba került a magyar önkormányzatok helyzete is, az ellenzék vezetői pedig arról beszéltek, hogy a 2019-es önkormányzati vereség után az Orbán-kormány megfosztotta bevételei jó részétől az önkormányzatokat és elsősorban Budapestet, így a túléléséért napi harcot kell vívni a kormánnyal.

A magyar ellenzék vezetői vázolták továbbá közös gazdasági programjukat. Hangsúlyozták, hogy ki szeretnének törni abból a csapdából, hogy Magyarországon alacsonyak a fizetések, értéktelen a forint, az uniós támogatásokat ellopják, a szegénység nő, a kormány mégis stadionokra és oligarcháira költi a pénzt, a tudás és az innováció helyett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.