Macron szerint a tavaszi választásokig nem lesz változás a magyar jogállamiság helyzetében

POLITIKA
2021 december 13., 19:16
comments 9

"Ismét nagyon világossá tettem, hogy vannak nézeteltéréseink a jogállamiságról, a kisebbségek tiszteletben tartásáról, külön szót ejtettem a diszkrimináció mindenféle formája elleni küzdelemről, és szó esett a korrupcióról is, ezek mind a tárgyalások középpontjában voltak" - jelentette ki francia újságíróknak az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott egyeztetése után Emmanuel Macron francia elnök. Sajtótájékoztatójának leiratát a francia elnöki hivatal tette közzé.

Emmanuel Macron és Orbán Viktor szemléli a pesti panorámát.
photo_camera Emmanuel Macron és Orbán Viktor szemléli a pesti panorámát. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Macron a találkozójuk alapján úgy értékelte a helyzetet, hogy "magyar részről határozott vágynak érzem, hogy az áprilisi választásokig ne haladjunk ezekben a kérdésekben". Ez szerinte a gyakorlatban azt jelenti, hogy addig az EU nem is fog pénzt utalni Magyarországnak a felújítási alapból. Visszakérdezésre aztán újra megerősítette, hogy érzései szerint "rövid távon" nem lesz előrelépés a jogállamiság és az alapvető jogok kérdésében a magyarországi választásokig.

Mindazonáltal arról is beszélt, hogy az Magyarország és a magyar választók döntése, hogy tovább kívánnak-e haladni az európai projekttel. És bár szerinte "nyilvánvalóan nyomást kell gyakorolni" az európai normák és a szerződések tiszteletben tartására, a hatalmat nem gyakorolhatják a magyarok helyett. Ezért inkább koncentrálna a közös európai napirend előmozdítására, mert szerinte "ezekre a problémákra nem tudunk tartós és releváns választ adni ilyen és olyan országok, vagy ilyen és olyan népek kizárásával".

A kérdésre, hogy mi van az európai napirenden, a migrációs csomagot, a klímaváltozás és az energetika ügyét, illetve a stratégiai autonómiát és védelempolitikai kérdéseket említette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.