Győr nem engedett, a távhőválság tovább húzódik

gazdaság
2021 december 14., 05:01
comments 1
  • Mint arról november végén beszámoltunk, tucatnyi magyar város távhőszolgáltatója szembesült azzal, hogy a gázkereskedője árat akar emelni.
  • Ezek már tavasszal megkötött szerződések, vagyis a kereskedők utólag akarnak módosítani, arra hivatkozva, hogy elképesztően felment a gáz ára tavasz óta, és ezt már nem bírják elviselni.
  • Az önkormányzatok távhőcégei viszont csak annyit tudnak fizetni, amennyit az állam elismer a rezsicsökkentett lakossági távhődíj és a tavaszi szerződésben rögzített ár között.
  • A patthelyzetet elsőként Győrben oldották fel: a város nem engedett a kereskedő nyomásának. Hogy ebből mi lesz, az még nem világos.

A győri közgyűlés a múlt hét végén úgy döntött, hogy nem enged a gázkereskedő követelésének, és nem megy bele abba, hogy távhőcége érvényes szerződését úgy írják át, hogy többet kelljen fizetnie a gázért. Legalább egy tucat magyar önkormányzat áll hasonló dilemma előtt, és a legtöbb helyen napokon belül döntést kell hozni.

Győr távhőszolgáltatójának hétfő óta nincs élő gázszerződése. Hét napig még az állami energiahivatal kijelöl egy szállítót, de ha ennek lejártáig nem sikerül egy kereskedővel sem megállapodni, akkor az önkormányzat elveszti az eddig nyereségesen működő távhőcégét, és minden várakozás szerint az MVM veszi át a működtetését.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.