Megcsappant a kivándorolt magyarok által hazautalt pénz

PÉNZ
2021 december 15., 08:44
comments 1

Csak négy országa van az EU-nak, ahol még annál is fontosabb a kivándoroltak hazautalt pénze és az ingázók fizetése, mint Magyarországon - írja a hvg.hu.

3 milliárd 348 millió eurót, az éves középárfolyamon átszámítva 1175 milliárd forintot utaltak külföldről Magyarországra 2020-ban – számolt az Eurostat. Ez jókora visszaesés a 2019-es 4,437 milliárd euróhoz képest, de nem magyar különlegességről van szó: ahogy megérkezett a járvány, és emiatt a lezárások, sok addig külföldön dolgozó tért haza, mások elvesztették az állásukat, ezért nem utaltak annyit.

A pénz legnagyobb részét, 1015 milliárd forintot az EU más országaiból küldték ide. Ennek egy része a hvg.hu cikke szerint az az összeg, amit a kivándorolt magyarok hazautalnak, de az is ide tartozik, amit a külföldi cégnél dolgozó, a magyar lakcímüket és számlaszámukat megtartó emberek keresnek.

Eközben 416 milliárd forintot utaltak Magyarországról valamely más országba, ebből 215 milliárdot az EU-n kívülre, 209 milliárdot az unióba. Ennek az összegnek egy része az itt dolgozó bevándorlók hazautalása, de ide tartozik az is, ha valaki a határon túli rokonainak küld pénzt.

Ezzel Magyarország az EU 27 tagállama közül az 5. leginkább rászoruló a külföldről érkező pénzekre. Magyarországnál többet a GDP-hez viszonyítva csak Horvátországba, Lettországba, Romániába, valamint a dúsgazdag, de nagyon sok külföldön munkát vállaló polgárral rendelkező Luxemburgba utaltak - írta a hvg.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.