Az amerikai járványügyi központ szakértői a Janssen vakcina helyett inkább más oltást javasolnak

járvány
2021 december 16., 21:51

Az amerikai járványügyi központ szakértői testülete megszavazott egy javaslatot csütörtökön arról, hogy a Johnson & Johnson vakcinája helyett inkább a Pfizer és a Moderna oltóanyagát használják, amennyiben lehetséges. Azzal indokolják az ajánlást - amit a járványügyi központnak még jóval kell hagynia -, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy a Janssen ritka vérrög-rendellenességet vált ki - írja a New York Times.

A szakértői testület szerint a véralvadásos esetek kialakulásának kockázata nagyobb, mint azt korábban gondolták. Ugyanakkor továbbra is nagyon alacsony az arány: 16 millió embert oltottak be a Janssennel Amerikában, 54 vérrögképződéses esetről tudnak, közülük 36-an kerültek intenzívre, és 9-en hunytak el.

Szlovéniában november végén jelentették be, hogy nem oltanak többet Janssennel, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között.

A Janssen nagy előnye, hogy csak egyadagos. Ugyanakkor úgy néz ki, hogy az omikron ellen, pláne jó pár hónap után nem nyújt erős védelmet, mindenképpen érdemes megerősítő oltást adni.

Magyarországon 302 ezren kaptak Janssent. Itthoni raktárakban rengeteg van, mert 3,9 milliót szállítottak már le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.