Egynek jó, de tényleg súlyos témájából elég keveset tud kihozni Sandra Bullock új filmje

FILM
2021 december 18., 18:08
comments 11

December 10-én került fel a magyar Netflixre Sandra Bullock új filmje, a Megbocsáthatatlan. Társadalmi dráma az ünnepi kínálatban, bugyutábbnál bugyutább karácsonyi filmek között! Gyorsan fel is küzdötte magát a legnézettebbek listájára.

A történet szerint Ruth (Sandra Bullock) húsz év után szabadul a börtönből. Gyilkosság miatt ítélték el, lelőtt egy rendőrt, amikor ki akarták lakoltatni. Ötéves húgát egyedül nevelte, a kislány árván maradt, állami gondozásba került, majd örökbe fogadták, miután a nővérét lecsukták. A film Ruth szabadulásáról szól: megpróbál visszailleszkedni a társadalomba, és újra kapcsolatba lépni a húgával. Közben a meggyilkolt rendőr már felnőtt gyerekei is feltűnnek: igazságtalannak tartják, hogy apjuk gyilkosa röpke húsz év után szabadulhatott, és bosszút terveznek.

Az Egyesült Államokról közismert, hogy lakosságarányosan nagyon magas a börtönviseltek száma, a visszailleszkedés tehát valós, mindennapos társadalmi probléma. És nagyon nehéz.

A szabadultaknak meg kell küzdeniük a társadalmi megbélyegzéssel, nehezen találnak munkát (vagy egyáltalán nem), sokszor a „semmibe” szabadulnak, családjuk nincs, a kapcsolatok megszakadtak, nincs hol lakniuk, pénzük alig. Ilyen helyzetben könnyen követnek el újabb bűncselekményt, és irány megint a börtön. (Magyarországon a Váltó-sáv Alapítvány több programmal is segíti a szabadultak reintegrációját a társadalomba.)

photo_camera Fotó: KIMBERLEY FRENCH/NETFLIX

Ruthnak ezekkel a szokásos szabadulási nehézségekkel kell megküzdenie, illetve a filmnek ezt kellene többé-kevésbé hitelesen ábrázolnia.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.