123-szor mentek ki a tűzoltók karácsony első napján

tűz
2021 december 26., 08:19
photo_camera Ez a kép egy korábbi tűznél készült Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

December 25-én összesen 155 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez. 123-szor kellett kimenniük a tűzoltóknak, 36-szor tűz miatt, 87-szer műszaki mentést végeztek.

Karácsony első napján helyenként ónos eső nehezítette a közlekedést. A közlekedési balesetek mellett lakástüzek, kigyulladt melléképületek, égő kazánházak adtak munkát a tűzoltóknak, összesen 27 épület égett, írja a katasztrófavédelem közleménye.

  • Szombat reggel fél nyolc előtt kigyulladt egy családi ház Nógrádmegyeren. A 240 négyzetméteres épület tetőszerkezete 80 négyzetméteren égett. Hat járművel huszonnégy tűzoltó vonult ki, akik a tetőszerkezet megbontása után eloltották a lángokat.
  • Negyed tíz körül kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy személyautó az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 110-es kilométernél, Zamárdinál. Az utasok időben el tudták hagyni az égő járművet, majd a tűzoltók eloltották a tüzet. A közelben két másik autó ütközött, a tűzoltók áramtalanították ezeket.
  • Fél tizenegy körül Dombegyházra riasztották a tűzoltókat, ahol egy 40 négyzetméteres melléképület gyulladt ki. A tűzben két gázpalack is felhasadt, a harmadik égő gázpalackot a tűzoltók hozták ki, majd eloltották a lángokat.
  • Fél tizenegy körül kigyulladt egy családi ház kazánházának és a fürdőszobájának mennyezete Szárligeten.
  • Egy gázzal működő grill okozott tüzet egy társasházi lakás teraszán Budapest II. kerületében.
  • A délután folyamán melléképületek égtek Szegeden, Tamásiban, Mezőtúron és Nagykanizsán is.
  • Este fél nyolc körül jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy kömlői ház fürdőszobájában. A tűzoltók is szén-monoxidot mértek az épületben, a mérgező gáz azért keletkezhetett, mert a vízmelegítő nem kapott elég levegőt.
  • Este fél nyolc után tűz keletkezett egy egri társasház ötödik emeleti lakásában. A tűzoltók 65 embert kísértek ki az épületből, majd eloltották a lángokat. A beavatkozás után mindenki hazamehetett.

„Karácsonykor is kétezer tűzoltó van szolgálatban ötszáz járművel. Ha ügyelünk a gyertyákra, adventi koszorúkra, fényfüzérekre, főzésre, fűtésre és az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezetünk, elkerüljük a találkozót velük” – írta közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.