Sosem volt még ilyen meleg Alaszkában

klímaváltozás
2021 december 29., 05:40

Rekordmeleget mértek Alaszkában a Kodiak szigeten vasárnap, ahol a nappali hőmérséklet elérte a 19,5 fokot.

Alaszkában decemberben rendszerint csípős hideg és hó van, most viszont több területen is 15 fok körüli hőmérséklet és eső uralkodik. Rick Toman, az Alaszkai Klímaértékelési Központ tudósa szerint abszurd ez az időjárás.

Alaszka belsejében, ahol rendszerint a hideg miatt száraz az időjárás, előbb heves havazás volt, amit zuhogó eső követett, amely jéggel borította be a régió településeit, széles körű áramkimaradásokat idézve elő, és több főutat, irodát is le kellett zárni.

Alaszkában a meleg, csapadékos telek az elmúlt két évtizedben gyakrabban előfordultak, amire Rick Toman szerint pontosan számítani lehetett egy felmelegedő világban. Véleménye szerint ettől függetlenül azért továbbra is várhatók -20 fok alatti telek Alaszkában, de több lesz a csapadékos időszak, mint eddig. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.