Dél-Afrikában azzal számolnak, hogy túl vannak az omikron hullám csúcsán

járvány
2021 december 31., 07:48

Feloldották az éjszakai kijárási tilalmat Dél-Afrikában, miután az adataik alapján túl vannak az omikron hullám csúcsán. A múlt héten már 30 százalékkal kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint egy héttel korábban.

Itt mutatták ki először az omikron variánst november 8-án, ami hihetetlenül gyorsan terjedt, rekordmagasságba emelve az új fertőzöttek számát. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek aránya ugyanakkor messze elmaradt a korábbi variánsoknál tapasztaltnál, és jóval kevesebb volt a halálesetek száma is, mint a korábbi hullámokban.

Míg Dél-Afrikában már javulnak az adatok, számos országban még felfutóban van az omikron által hajtott újabb hullám, dőlnek a napi fertőzöttek rekordjai (Franciaországban például másodpercenként két új fertőzöttet regisztrálnak), és kisebb-nagyobb korlátozásokat vezettek be. A napi rekord fertőzöttszám mellett a korábbi hullámoknál azonban ezekben az országokban is kedvezőbbek a kórházi adatok.

Magyarországon a járványadatok az elmúlt hetekben javultak, de az emelkedő budapesti fertőzöttszám lehet az első jele, hogy itthon is beindulhat egy újabb hullám januárban. (BBC alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.