Így juttatott be két diák egy teljesen nyilvánvaló álhírt a legnagyobb magyar bulvárlapba

Média
2022 január 05., 16:25
comments 13
  • Néhány emailváltás és egy első pillantásra is paródiaszerű “fotóbizonyíték” alapján rakott be a Blikk egy cikket a nyomtatott és online verziójába is a Mátrában kóborló jetiről.
  • 444 tudomása szerint az álhír bejuttatásához ismerősre vagy beépített emberre sem volt szüksége az akció két kitervelőjének.

Még a 444 is ritkán szokott külön cikket írni arról, ha egy bulvárlapban hülyeség jelenik meg, most hétfőn, január 3-án mégis kivételt tettem a Blikkben megjelent, „Hátborzongató: újra látták a mátranováki Fanyűvőt, az emberszerű lény iszonyatos szagot árasztott” című anyag miatt. A cikknek nem is a címe volt igazán figyelemreméltó. Még csak nem is az, hogy ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor abszurd hülyeséget állítottak benne. Hanem az, hogy minden apró részletében tökéletes paródiája volt az ilyen típusú álhíreknek, az egyszerre pixeles, zajos, fekete-fehér és elmosódott fényképtől a nem létező szemtanún és az egymásnak gyökeresen ellentmondó részleteken át az utolsó kis - minden esetben igen vicces - szövegfordulatig.

Másnap kora délutánra már azt is tudtam, hogy ami első blikkre sem tűnt véletlennek, az tényleg nem volt az: a cikk átverés, két diák művészeti projektje. Egyikük, Takács Márton a MOME diploma előtt álló fotós hallgatója, Kazsimér Soma pedig bölcsész az ELTE-n. Évek óta foglalkoznak mondabeli és kitalált lényekkel. Létezőkkel - mármint a helyi népi mondákban létezőkkel - és egy ideje általuk kitaláltakkal is. Projektjük többek között azt a nagyon is aktuális kérdést vizsgálja művészi eszközökkel, hogy mit, hogyan és miért hajlandók elhinni az emberek.

Ennek a projektnek volt az aktuális lépcsőfoka, hogy megpróbáltak bejuttatni egy nyilvánvalóan abszurd, vicces hülyeséget a mainstream médiába. Hogy igazán szimbolikus legyen a dolog, úgy döntöttek, hogy nyomtatott újsággal próbálkoznak. Így esett a választásuk a legnagyobb hazai bulvárlapra, a Blikkre.

A két diáknak nem volt semmilyen ismerőse a lapnál. A nyomtatott számban kerestek egy szerkesztőségi emailcímet, és elküldték rá a képet a nem létező Karmos Balázs kutató e célra létrehozott gmailes címéről.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.