Végelszámolás alatt a cég, aminek az Index függetlenségét kellett volna garantálnia

Média
január 5., 20:45
comments 4

A tulajdonos Indamédia kérte az NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. végelszámolásának elrendelését, amit a cégbíróság karácsony előtt pár nappal el is fogadott - írja a Media1. Ez azt jelenti, hogy heteken belül megszűnhet a cég, amely az Index.hu tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította, és amelyet így az Index.hu függetlensége egyik zálogának tekintettek.

A Nanga Parbatot Bodolai László alapította 2017-ben, aki akkor az Index jogásza volt. Ő hozta létre ezen a cégén keresztül a Magyar Fejlődésért Alapítványt, amelynek aztán Simicska Lajos, Orbán egykori harcostársa, majd ellenlábasa átadta az ország legnagyobb online lapjának tulajdonosi jogait. Hozzá opciós szerződésen keresztül került az Index, amikor annak korábbi tulajdonosa, Spéder Zoltán kiesett a kormányzati pikszisből, és félő volt, hogy Spéder médiabirodalma, így az Index is kormányzati ellenőrzés alá kerül. Az alapítványi tulajdon elvileg egyfajta biztosíték, védőháló volt, hogy az Indexet nem lehet csak úgy elfoglalni, ahogy az más médiacégekkel és lapokkal, például a Mediaworksszel vagy az Origóval történt.

photo_camera Bodolai László a régi Index utolsó állománygyűlésén 2020. július 22-én. Mögötte Szombathy Pál (balra) és Sztankóczay András. Fotó: Bődey János/Index

A struktúra persze nem volt olyan szuperbiztos, mint a tulajdonosi jogokat gyakorló Bodolai állította, az alapítványnak óriási adósságot kellett törlesztenie Spéder volt médiacége, a CEMP, későbbi nevén Indamedia felé, amibe időközben bevásárolták magukat kormányközeli körök. Előbb Oltyán József KDNP-s politikus, majd a kormányközeli média világában sokkal ismertebb Vaszily Miklós jelent meg a cégben, 50 százalékos tulajdonosként.

2020 nyarán a szerkesztőség döntő többsége felmondott, miután Bodolai kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. 2020 őszén aztán az Indamedia vezetése átszervezte az Index körüli céges struktúrát, az Index kikerült az alapítványi struktúrából és közvetlenül az Indamedia tulajdonába került, így a Nanga Parbatra már nem volt szükség.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt