A katolikus egyház hallgat a „vállalhatatlan” és „bántó” karácsonyi üzenetről

vallás
2022 január 06., 12:37
comments 14

Karácsonyra és hanukára készülődve jelent meg decemberben a „magyarországi egyházak közös nyilatkozata a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében”. A kormánypártok választási kampányába is jól illeszkedő kiállás súlyát az adja, hogy

az elmúlt harminc évben nem volt olyan természeti katasztrófa, világjárvány vagy társadalmi jelenség, amely a vallási közösségek ilyen széles összefogását eredményezte volna.

(Az egyetlen kivétel egy napilapos karikatúra, ami miatt a most megszólaló keresztény és zsidó vezetők mellett a Magyarországi Muszlimok Egyháza is tiltakozott.)

A nyilatkozat egy bibliai idézettel kezdődik, és mindössze három mondatból áll: „A biblikus álláspontot Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg. A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja. Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a Karácsonyra készülve, illetve a Hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát.”

Református, evangélikus és katolikus egyházi vezetők a Sándor-palotában
photo_camera Református, evangélikus és katolikus egyházi vezetők a Sándor-palotában Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A kiemelt mondat képtelenségét és otrombaságát különösebb teológiai jártasság nélkül is érteni lehet: az emberi méltóság ugyanis - az aláíró egyházak tanítása és a nyugati civilizáció alapelvei szerint - mindenkit megillet, feltétel nélkül, nemcsak a férfi-nő házasságban élőket, hanem a gyerekeket, egyedülállókat, cölibátusban élőket, özvegyeket és így tovább.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.