A nyilvánosságot látványosan kerülő Müller Cecília állítólag sajtótájékoztatót tartott az omikronról

járvány
2022 január 11., 17:23
comments 4

„Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta” - írja az MTI. Ha volt olyan lehetőség, ahol az országos tisztifőorvost másfél év után élőben lehetett kérdezni a járványról, arra minket biztosan nem hívtak meg. De ahogy átnéztem a nagyobb lapokat, mindenki, még a kormánypárti sajtó is csak az MTI tudósítását vette át délutánig, benne a „Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta” fordulattal.

Az igaz, nem állították, hogy kérdezni is lehetett a sajtónyilvánosságot jó ideje feltűnően kerülő országos tisztifőorvost. Pedig érdekes lett volna megtudni, hogy Kásler Miklós miért számol magasabb halálozási csúccsal a most induló ötödik hullámban, mint az őszi negyedikben.

Az MTI a tudósításon kívül kiadott pár képet is, azzal a szöveggel, hogy „Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében”. Ezen mondjuk a sajtótájékoztatók ismert velejárói, mikrofonok, pulpitus, újságírók egyáltalán nem látszanak.

Müller Cecília országos tisztifõorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fõépületében 2022. január 11-én
photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

A köztévé volt az egyetlen, amelyik azt mondta, hogy nyilatkozott nekik Müller Cecília. Aztán pár órával az MTI tudósítása után megjelent egy videó a kormány Facebook-oldalán, ahol Müller Cecília valóban beszél, de valóban pontosabb az ennél szereplő leírás, hogy tudniillik tájékoztat, a kamerának felmondva egy szöveget. Ezen a felvételen pont az hangzik el, amit a köztévé is leadott úgy, hogy nekik nyilatkozta az országos tisztifőorvos. Vagyis ha volt sajtótájékoztató, akkor az a jelek szerint úgy nézett ki, hogy felvétel készült a kormány Facebook-oldala számára, vagy ezt vette fel vagy ezt használhatta az M1 is, és megírta az MTI, hogy „Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta”.

link Forrás

Müller Cecília egyébként azt mondta, hogy az új fertőzések 29 százalékát már az omikron okozza itthon. (Január 4-én 11 százalék volt a hivatalos adat.) Ez azért egy elég esetleges szám, az NNK nem vizsgálja át az összes mintát. A Magyarországon az omikront elsőként kimutató Neumann Labs magánlabor szerint náluk például már a minták 90 százalékában az új variánst találták. Müller szerint háromnaponta megduplázódhat az esetszám. Az oltás segíthet, hogy kevésbé legyenek súlyosak a tünetek, és fontos a harmadik oltás is a szervezet védelmének megerősítéséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.