Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a „gyermekvédelmi” népszavazás előítéleteket erősít és gyűlöletet kelt

lmbtq
2022 január 13., 10:07
comments 3

„A magyar kormánynak fel kell hagynia az LMBTQ-személyek emberi jogainak instrumentalizálásával és csorbításával” – ezzel a címmel adott ki nyilatkozatot Dunja Mijatovic. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint sajnálatos, hogy a magyar kormány kezdeményezésére a parlamenti választások napján országos népszavazás lesz „gyermekvédelminek” nevezett kérdésekről Magyarországon.

Mijatovic kiábrándítónak tartja, hogy a magyar parlament 2021 júniusában a nemzetközi tiltakozás ellenére elfogadta a „gyermekvédelmi” törvényt, amely korlátozza az oktatás és a véleménynyilvánítás szabadságát is.

„Aggódom amiatt, hogy a népszavazás erősíteni fogja a sztereotípiákat és az előítéleteket az LMBTQ-személyekkel szemben, illetve komoly negatív hatással lesz a jogaikra és a biztonságukra azáltal, hogy félrevezető kérdéseket tesz fel, így összességében gyűlöletet kelt” – írta nyilatkozatában az emberi jogi biztos. Hozzátette: az a feltételezés, hogy az átfogó szexuális nevelés káros a gyermekek fejlődésére, egyszerűen hamis. Ellenkezőleg, mindez elengedhetetlen a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzése érdekében, és elősegíti a biztonságos és befogadó társadalmak létrejöttét.

Mijatovic arra is felhívta a figyelmet, hogy az LMBTQ-személyekkel kapcsolatos manipuláció folyamatosan terjed Európában, a magyarországi népszavazás pedig jól illusztrálja ezt az aggasztó tendenciát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.