Elutasították Robert F. Kennedy gyilkosának szabadlábra helyezését

január 14., péntek 13:00
2

Bár a feltételes szabadlábra helyezési kérelmeket elbíráló kaliforniai testület tavaly augusztusban támogatta, Gavin Newsom, az állam demokrata kormányzója csütörtökön megtagadta Sirhan Sirhan kérvényét, hogy szabadlábra helyezzék életfogytiglani büntetéséből. A most 77 éves egykori palesztin menekült 1968-ban lőtte agyon Robert F. Kennedyt, az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök öccsét és egykori igazságügyi miniszterét, aki ekkor éppen a Demokrata Párt elnökjelöltségéért kampányolt az állam első előválasztásán.

Sirhan Sirhan közvetlenül Robert F. Kennedy meggyilkolása után. Fotó: SPUTNIK/Sputnik via AFP

Sirhan tavaly már 16-odszorra kérelmezte szabadon bocsátását.

"Az ügy gondos felülvizsgálata alapján úgy döntöttem, hogy Sirhanban még mindig nem alakult ki az a felelősségtudat, ami feltétele a biztonságos szabadon bocsátásának" - indokolta döntését Newsome. Sirhan jogi képviselője, Angela Berry Newsome indoklása alapján úgy véli, hogy a kormányzó meghajolt a politikai nyomás előtt. "Megértem, hogy Sirhan szabadon bocsátása komoly politikai számítást igényel Newsom kormányzó részéről, de a jogi helyzet egyértelmű. Biztosak vagyunk benne, hogy a kormányzó döntésének jogi felülvizsgálata bizonyítja majd, hogy hibásan döntött" - mondta.

RFk özvegye, a 93 éves Ethel Kennedy és hat gyermekük közös közleményben üdvözölték Newsome döntését, ami "mély megkönnyebbülést" hozott nekik. Két másik gyermekük, Robert Jr. és Douglas viszont támogatták Sirhan feltételes szabadon bocsátását.

Sirhant 1969-ben eredetileg halálra ítélték, ám amikor Kaliforniában betiltották a halálbüntetést, ítéletét életfogytiglani börtönbüntetésre módosították. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt