Felbukkant Nazarbajev, videón szólt a kazahokhoz

január 18., kedd 13:49
2

Először jelent meg a nyilvánosság előtt a Kazahsztánt sújtó véres zavargások után az ország befolyásos volt elnöke, Nurszultan Nazarbajev, akiről korábban olyan hírek jelentek meg, hogy családostul külföldre menekült.

A 81 éves Nazarbajev egy videón hatalmas íróasztalnál, kazah zászlók előtt ülve azt mondta: nem utazott el sehova, a nyugdíját élvezi a fővárosban, a róla elnevezett Nur-Szultanban.

Azt mondta, a mostani államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek „teljhatalma van”, ő az ország biztonsági tanácsának vezetője. „Az elnököt hamarosan a Nur Otan (kormányzó) párt elnökévé választják. Ezért az elitben nincs konfliktus vagy konfrontáció. Az ezzel kapcsolatos szóbeszédek teljesen alaptalanok” – mondta.

A január elején Kazahsztánt megrázó véres zavargásokról azt mondta: a tüntetők célja „az ország integritásának és az állam alapjainak lerombolása” volt, „ez a tragédia mindannyiunknak tanulságul szolgált”, és „fontos, hogy kiderítsük, ki szervezte ezeket a pogromokat és gyilkosságokat”.

A zavargók dühe különösen Nazarbajev ellen irányult, amiért hagyta virágozni a korrupciót a volt szovjet tagországban, amit három évtizeden át vezetett.

Nazarbajev 2019 márciusában mondott le az elnöki tisztségéről, de távozása után megőrizte befolyásos szerepét országa politikájában, igényt tartva a „nemzet feje” címre és megtartva a vezető tisztségét a befolyásos Biztonsági Tanácsban.

De a zavargások óta az utódja, Tokajev megerősítette a saját befolyását, és átvette a Tanács irányítását. Több, a korábbi vezetőhöz közel álló embernek kellett távoznia fontos pozíciókból, és a titkosszolgálat legalább egy vezető embert bebörtönöztek.

Tokajev elítélte Nazarbajev szerepét az elit indokolatlan meggazdagodásában, ami az elmúlt években felszította a népharagot, de azt mondta, a zavargások nagyszabású külföldi beavatkozás következményei voltak, anélkül, hogy erre bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt