Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Angliában már jelentősen enyhül az omikron-hullám

január 21., péntek 17:01

Jelentősen csökkent a koronavírus-járvány terjedésének ütemét jelző R reprodukciós mutató Angliában a pénteken ismertetett új adatok alapján.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai szerint az R mutató Angliában jelenleg 0,8 és 1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 8-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE szerint ez azt valószínűsíti, hogy Angliában a napi új fertőződések számának változása a 6 százalékos csökkenés és az 1 százalékos növekedés között lehet.

A jelenlegi reprodukciós ráta a koronavírus terjedésének jelentős lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,5 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

A SAGE pénteki tájékoztatása szerint az angliai átlagon belül Londonban - az omikron koronavírus-variáns terjedésének korábbi gócpontjában - a legjobb a helyzet: itt 0,7-0,9 közötti R mutatót mértek, tehát naponta 1 és 8 százalék közötti mértékben csökken az előző egy naphoz képest az új fertőzések száma. Sadiq Khan londoni polgármester pénteken visszavonta azt a határozatot, amely a járvány korábbi gyors terjedésének idejére "komoly egészségügyi incidenst" hirdetett ki a fővárosban.

A brit egészségügyi minisztérium járványügyi adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság egészében is visszavonulóban van a koronavírus-járvány. A heti fertőződési szám több mint 317 ezerrel, 32,8 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábbi adatnál.

Január 4-én rekordmennyiségű, 218 724 új fertőzöttet regisztráltak. Ehhez képest a most csütörtök este zárult 24 órában 107 364 volt az új fertőzöttek száma.

A kórházi kezelést igénylő covidosok száma is csökkent, az elmúlt egy hétben 14 661 pácienst vettek fel a brit kórházak a betegség miatt, 1137-tel, 7,2 százalékkal kevesebbet, mint a múlt héten.

Szakértők szerint a csökkenés két fő oka az, hogy most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadag beadása. A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az első, a második és a harmadik oltási adagból eddig összesen csaknem 137 milliót adtak be országszerte, és a teljes felnőtt népesség 63,8 százaléka - ezen belül a legveszélyeztetettebb, a 60 éven felüli korcsoport tagjainak több mint 90 százaléka - mindhárom dózist megkapta. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt