Három oltással korlátlan ideig lesz érvényes az oltási igazolvány

járvány
2022 január 21., 05:21
comments 59

A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök este közölt részleteket arról, hogy február 15-én oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Egy új kormányrendelet szerint február közepétől csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak. Azok az oltatlanok, akik csak átestek a betegségen, nem jogosultak az oltási igazolványra.

Az oltási igazolvány a következő esetekben érvényes:

  • A második oltást követően hat hónapig, ezután az érvényesség csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
  • Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított hat hónapig lesz érvényes az igazolványa.
  • A megerősítő harmadik oltás után az igazolvány korlátlan ideig érvényes.

Azoknak, akiket az egydózisú Janssennel oltottak, szintén hat hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, azoknak érvényességét a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.