Légikalózkodással vádolta meg az USA a négy fehérorosz tisztségviselőt, akik eltérítették a Raman Prataszevicset szállító repülőt

külföld
2022 január 21., 18:54
comments 5

Légikalózkodással vádolt meg az Egyesült Államok négy fehérorosz tisztségviselőt a Ryanair légitársaság gépének tavaly májusi eltérítése miatt - jelentették be pénteken amerikai ügyészek. A Ryanair 4978-as számú, Athén-Vilnius járatát 2021. május 23-án kényszerítették leszállásra a minszki repülőtéren, hogy őrizetbe vegyék a fedélzetén utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságírót, aktivistát és barátnőjét, Szofija Szapegát.

A gépeltérítést a fehérorosz repülésügyi hatóság vezetője, Leanyid Mikalajevics Csura és egy FNU LNU rövidítéssel jelölt állambiztonsági tisztségviselő irányította az ügyészek szerint. Büntetőintézkedésekkel sújtották Csura helyettesét, Oleh Kazjucsicot, illetve FNU LNU felettesét. A most bejelentett vádak alapján kiszabható büntetés húszévi elzárástól életfogytiglani börtönig terjed az Egyesült Államokban, a vádlottak azonban Belaruszban vannak, szabadlábon. Ezen a héten az ENSZ jelentése is megállapította, hogy a bombariadó szándékos és valótlan volt.

A légikalózkodás vádjára reagálva Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a BelTA fehérorosz állami hírügynökség pénteki jelentése szerint közölte, hogy országa nem fogott el, nem térített el és nem kényszerített leszállásra Ryanair-gépet.

Egy kutyával átvizsgálják a Ryanair FR4978-as járatának a csomagjait a leszállíttatott Boeing 737-8AS előtt a Minszki Nemzetközi Repülőtéren 2021. május 23-án.
photo_camera Egy kutyával átvizsgálják a Ryanair FR4978-as járatának a csomagjait a leszállíttatott Boeing 737-8AS előtt a Minszki Nemzetközi Repülőtéren 2021. május 23-án. Fotó: onliner.by/AFP

Fehéroroszországot korábban már sorozatos szankciókkal - többek közt beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással - sújtotta az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy-Britannia és Kanada az eltérített járat miatt, amely Washington szerint hamis bombariadó célpontja volt.

A mintegy 130 utas és a személyzet tagjai között négy amerikai állampolgár tartózkodott a gépen - közölték az amerikai igazságügy-minisztérium szankcióit ismertető ügyészek. A fehérorosz vezetők ellen arra hivatkozva emeltek vádat kalózkodás miatt, hogy a gépen amerikai állampolgárok is utaztak. A bejelentéskor Michael Driscoll, az FBI igazgatóhelyettese „az amerikai törvények szégyentelen megszegésének” nevezte a gépeltérítést.

Az amerikai ügyészek szerint Csura és FNU LNU azelőtt érkezett a minszki repülőtérre, hogy a Prataszevicset szállító gép felszállt Athénben, és eljuttatták a hamis bombafenyegetésről szóló értesítést a légiirányítóknak. Feltehetően ez a két vezető biztosította, hogy a gép Minszkben szálljon le, mert megakadályozták, hogy tájékoztassák a szomszédos Ukrajna hatóságait a hamis bombariadóról, amíg a gép az ő légterükben tartózkodott. A pilótákat már a fehérorosz légtérben tájékoztatták a bombaveszélyről, és FNU LNU adatta ki a „vörös kódot”, amely azonnali leszállást igénylő riadót jelent - mondták az ügyészek.

A leszállás után az utasokat autóbusszal a repülőtérre szállították, Prataszevicset és a barátnőjét, Szofija Szapegát elvitték. Egy ideig Minszkben voltak őrizetben, majd házi őrizetbe helyezték őket. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.