Szerelmi háromszögbe bukhat bele Jakei, az első alfanőstény makákó egy japán rezervátumban

január 21., péntek 16:56
2

Csodás történet a New York Timesból: a Takaszakijama vadrezervátum 70 éves történetében először tavaly nyáron egy nőstény makákó, Jakei ragadta magához a 677 majomból álló horda vezetését. (Jakei így néz ki.) A párzási időszak viszont véget vethet az uralmának, ha a hím, amelyet kinézett magának, nem viszonozza a közeledését.

Japán makákó (nem Jakei) fürdik Fotó: AUSLOOS HENRY / HEMIS.FR/Hemis via AFP

A kilencéves Jakei meglehetősen erőszakos módon ragadta magához a hatalmat, ami meglepte a biológusokat és a gondozókat is. A majmok közt szigorú hierarchia uralkodik, az alfa válogathat a legjobb élelem-, pár- és pihenőhely-választékból. A hordát ritkán vezeti nőstény, a primatológusok (főemlősökkel foglalkozó tudósok) nagyon kevés ilyen esetről tudnak. Emellett a makákóknál a nőstények mindig az anyjuk alatt állnak a rangsorban.

Jakei viszont először összeverekedett a saját anyjával, legyőzte és így elfoglalta az első nőstény helyét. Ezután folytatta a harcot és három magasrangú hímet is elvert, köztük Nancsut, a 31 éves alfahímet is.

A gondozók ekkor megcsinálták a földimogyoró-tesztet: a többi makákó tényleg átengedte Jakeinek az elsőség jogát. Azóta is a domináns hímekre jellemző módon viselkedik: agresszívabb, a farkát feltartva jár, és a testével rázza a faágakat.

November óta tart viszont a kompetitív és feszült párzási időszak, ami megváltoztathatja a helyzetet. Jakei az utóbbi időben egy Goró nevű hímmel párosodott, aki hatodik a rangsorban. Mióta viszont Jakei alfa lett, Gorót már nem érdekli. Jakeire be van indulva Luffy, aki ötödik a rangsorban, Jakei viszont nem viszonozza az érdeklődését. Sőt, a majmokat figyelő biológusok és gondozók szerint Jakei arckifejezése félelmet mutat, ami az alsóbbrendűség jele a majmok közt. Ráadásul Luffy el is lökte már néhányszor Jakeit az ennivaló elől. Ugyanakkor Szatosi Kimotó, az egyik idegenvezető azt mondta, szerinte a párzástól függetlenül Jakei még képes lesz megőrizni a pozícióját.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt