Szerelmi háromszögbe bukhat bele Jakei, az első alfanőstény makákó egy japán rezervátumban

ÁLLAT
2022 január 21., 16:56
comments 2

Csodás történet a New York Timesból: a Takaszakijama vadrezervátum 70 éves történetében először tavaly nyáron egy nőstény makákó, Jakei ragadta magához a 677 majomból álló horda vezetését. (Jakei így néz ki.) A párzási időszak viszont véget vethet az uralmának, ha a hím, amelyet kinézett magának, nem viszonozza a közeledését.

Japán makákó (nem Jakei) fürdik
photo_camera Japán makákó (nem Jakei) fürdik Illusztráció: AUSLOOS HENRY/HEMIS.FR/Hemis via AFP

A kilencéves Jakei meglehetősen erőszakos módon ragadta magához a hatalmat, ami meglepte a biológusokat és a gondozókat is. A majmok közt szigorú hierarchia uralkodik, az alfa válogathat a legjobb élelem-, pár- és pihenőhely-választékból. A hordát ritkán vezeti nőstény, a primatológusok (főemlősökkel foglalkozó tudósok) nagyon kevés ilyen esetről tudnak. Emellett a makákóknál a nőstények mindig az anyjuk alatt állnak a rangsorban.

Jakei viszont először összeverekedett a saját anyjával, legyőzte és így elfoglalta az első nőstény helyét. Ezután folytatta a harcot és három magasrangú hímet is elvert, köztük Nancsut, a 31 éves alfahímet is.

A gondozók ekkor megcsinálták a földimogyoró-tesztet: a többi makákó tényleg átengedte Jakeinek az elsőség jogát. Azóta is a domináns hímekre jellemző módon viselkedik: agresszívabb, a farkát feltartva jár, és a testével rázza a faágakat.

November óta tart viszont a kompetitív és feszült párzási időszak, ami megváltoztathatja a helyzetet. Jakei az utóbbi időben egy Goró nevű hímmel párosodott, aki hatodik a rangsorban. Mióta viszont Jakei alfa lett, Gorót már nem érdekli. Jakeire be van indulva Luffy, aki ötödik a rangsorban, Jakei viszont nem viszonozza az érdeklődését. Sőt, a majmokat figyelő biológusok és gondozók szerint Jakei arckifejezése félelmet mutat, ami az alsóbbrendűség jele a majmok közt. Ráadásul Luffy el is lökte már néhányszor Jakeit az ennivaló elől. Ugyanakkor Szatosi Kimotó, az egyik idegenvezető azt mondta, szerinte a párzástól függetlenül Jakei még képes lesz megőrizni a pozícióját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.