A csirkefarhát, a dutár és Gurbanguly Berdimuhamedow

január 22., szombat 12:55
5

Az alábbi videón az látható, ahogy egy kék ruhába öltözött ember türkmén dutárral a kezében ordít egy dalra hasonlító valamit egy húspult mellett, ami tele van csirkehússal. Amikor nyit a kamera, feltűnik egy újabb kékruhás ember, aki a dutáros mellett tapsol, kínosan ügyelve arra, hogy semmiképp ne találja el a zene ritmusát. Eddig akár egy furcsa művészeti produkció, vagy ennek a Monthy Pyton jelenetnek a közép-ázsiai remake-je is lehetne az, amit látunk.

Ám a dramaturgiai tetőponton feltűnik Gurbanguly Berdimuhamedow, Türkmenisztán diktátora elnökének alakja. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy egy viaszfigura csupán, ám a bámulatos videó egy pontján megmozdul, jelezve, hogy még mindig él.

Gurbanguly Berdimuhamedow szokott nagyon furcsa dolgokat csinálni, amiket most nem kezdek felsorolni, de örömmel ajánlom a 444 vonatkozó tagoldalát, ígérem, nem fog csalódást okozni.

Nagyon szerettem volna kideríteni, hogy mi történik ezen a felvételen, az egész délelőtti ügyelet során túrtam a forrásokat, de sajnos semmi megbízhatót nem találtam. Ez a furcsa orosz nyelvű videó azt állítja, hogy a kékruhás emberek ráadásul az MNB-nek, Berdimuhamedow belbiztonsági szolgálatának tagjai. Egy twitteren fellelhető kép szerint pedig egy tv készülékkel hálálta meg a produkciót a jóságos elnök.

Így az ügyelet végén elengedem a témát, de szívesen várom az olvasók nyomozásának eredményeit. Viszonyításként pedig ilyen, amikor igazi zenét játszanak a türkmén dutáron.

Frissítés

Megérkezett a megfejtés olvasónknak, Lacinak hála. A jelenet az Işewür Topar csirkefeldolgozó üzemben készült pénteken. Egy Oremyrat Sopiyev nevű csirkeoligarcha tulajdona, ahol évente 300 tonna szárnyashúst állítanak elő. A türkmén elnök pedig a magánszektor fejlesztésének elkötlezett támogatójaként látogatta meg Dashoguz tartomány Gorogly kerületét, ahol a csirkegyár felépült. Íme az angol nyelvű forrás, itt pedig az eredeti felvétel a megtekintésről a „Haza Hírei” nevű türkmén youtube csatornán, amiből az is kiderül, hogy a kékruhás emberek az üzem dolgozói, akik dalban köszönték meg az útmutatást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt